28.6.2019. 22:40
0
Zašto djecu noću ne budi puna mokraćna bešika
Dojenčad i mala djeca ne mogu kontrolirati mokrenje. To je sasvim normalno pošto njihovo tijelo tek treba naučiti kako se to radi. U petoj godini života za ovu vrstu samokontrole sposobno je čak devedeset posto djece.

Ali, kada se problem nekontroliranog mokrenja javlja najmanje dva puta mjesečno (kod dece uzrasta od pet do sedam godina) stručnjaci govore o noćnom mokrenju. Kod ovih mališana pražnjenje bešike i dalje je poremećeno i odvija se nesvjesno.

Liječnici su ustanovili da je ovaj problem vrlo rijetko uzrokovan psihičkim problemima. Kod neke djece neuronalne veze između bešike i mozga još nisu potpuno razvijene i nadražaj "puna bešika", koji ih pravovremeno budi, počinje funkcionirati tek u osmoj ili devetoj godini života.

Prekomjerno lučenje urina tokom noći mnogo češće uzrokuju hormonski poremećaji. Ljudsko tijelo noću obično luči antidiuretički hormon ADH, poznat i pod nazivom vazopresin.

On koči bubrežnu aktivnost, pa ovi organi proizvode manje urina. Kod mnoge djece, međutim, žlijezda hipofiza u mozgu luči nedovoljno hormona ADH. Bešika ne može zadržati toliku količinu urina i nekontrolirano se prazni.

Ako i vaše dijete muči ovaj problem, obavezno se javite ljekaru, koji će utvrditi da li je razlog noćnog mokrenja nedovoljna količina hormona ADH.

Sada već postoje tablete koje sadrže supstancu dezmopresin. One sprečavaju stvaranje urina tokom noći, sve dok mozak dovoljno ne sazri da bi sam lučio više hormona ADH.

VAŽNO

1. Da bi dijete prevazišlo ovaj problem, najvažnija je roditeljska podrška.

2. Nemojte dijete grditi ili kažnjavati, ali nemojte ni ignorirati problem.

3. Otvoreno porazgovarajte s djetetom i recite mu da to što mokri u krevet nije ništa strašno i da će još malo potrajati.

4. Prije spavanja podsjetite ga da još jednom ode u toalet.

5. Nakon svake noći tokom koje se dijete nije upiškilo, pohvalite ga.



(Lejla Trle) 

Djeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.