21.7.2019. 8:40
0
Kako naučiti dijete da upravlja svojim vremenom
Ravnoteža između školskog/poslovnog i privatnog života je jednako važna za djecu kao i za odrasle. ?ada odrastu, oni će morati efikasno da upravljaju svojim vremenom.

Samo pravilno upravljanje vremenom može im pomoći da ostvare svoje ciljeve i realizuju planove. Postoji mnogo načina na koje možemo potrošiti naše vrijeme. Vještine upravljanja vremenom nam pomažu da napravimo svjesne izbore, tako da trošimo vrijeme radeći stvari koje su nam važne i vrijedne.

Stvarno razumijevanje koncepta vremena dolazi nešto kasnije u životu i nema osobe koja nije iskusila negativne posljedice proizašle iz nepriznavanja ili nerazumijevanja važnosti upravljanja vremenom.

Кako naučiti dijete da manipuliše mnogim obavezama – školom, zadacima, sportom, hobijima? Teorija je jedna stvar, ali praksa je druga. Djeca uče ako su strpljivo podučavana, ali će modelirati svoje upravljanje vremenom na način na koji to roditelji čine. Upravljanje vremenom nije odgovornost samo djece; to je kolektivna obaveza cijele porodice, posebno roditelja.

1. Realni ciljevi

Treba da razumijemo jedinstvene sposobnosti naše djece i da im postavimo realne ciljeve, u skladu sa njihovim mogućnostima. Takođe, ciljevi treba da budu samo-vođeni, a ne samo izvršavanje roditeljskih ciljeva.

2. Razvijanje svijesti o vremenu

Кada se vrijeme izgubi, nikada se ne može vratiti. Pomozite im da razviju veću svijest o vremenu učeći ih kako da procijene količinu vremena potrebnog za završetak rutinskih zadataka. Кada djecu podučavamo vještinama upravljanja vremenom, važno je ne samo razumjeti koncept stizanja na vrijeme, već i potencijalne posljedice kašnjenja. Za djecu koja imaju poteškoća sa prelaskom iz jedne aktivnosti u drugu, korisno je roditeljsko podsjećanje o preostalom vremenu za aktivnost.

3. Vrijeme za spavanje

Olakšajte djeci da se vrate u stalnu rutinu spavanja jednu ili dvije nedjelje prije početka škole. Djeci uzrasta od pet do 12 godina potrebno je 10 sati spavanja dnevno. Postavite razumno vrijeme za spavanje i držite se toga.

4. Planiranje i organizovanje

Roditelji treba da navedu djecu da planiraju sve svoje aktivnosti. Da li vaše dijete treba da spakuje knjige, sveske, pribor? Da li mu je potrebna sportska oprema poslije škole? Planiraju se jednostavni poslovi kao što je organizovanje školskih torbi i pripremanje odjeće i obuće prethodne noći. Time će se smanjiti vrijeme provedeno u potragama u posljednjem trenutku. Uvijek možete promijeniti plan, ali je pretpostavka da ga imate! Budite fleksibilni. Neočekivane stvari se dešavaju, prioriteti se mijenjaju; dobro je da adekvatno odreagujemo, upravo znajući šta su prioriteti. S tim u vezi, djeca bi morala naučiti da odlučuju koji poslovi postaju važni i hitni, te im pristupati u skladu s tim. Nisu sve obaveze podjednako važne.

5. Radna navika mjesta i vremena

Radni prostor ili kutak – dobro osvijetljen, provjetren… Stalni radni prostor je važan za sticanje radnih navika. Takođe, važno je da otkrijemo svoj ritam učenja, rada (navika vremena), prenosi CDM.

Кada se pronađe optimalno vrijeme za učenje u toku dana, važno je svakodnevno ga poštovati jer na taj način dijete postepeno stvara naviku da svaki dan u to vrijeme obavlja školske obaveze. Postavljanje obrazaca za sve aktivnosti osigurava da djeca lako mogu da ih prate. Dakle, ohrabrite djecu da razviju rutinu.

6. Uklonite “kradljivce vremena”

Ako je dijete ometeno distraktorima – televizijom, telefonom, kompjuterskim igrama ili društvenim mrežama, potrebno je nametnuti ograničenja. Internet je dobar alat za istraživanje, ali i uzrok odlaganja važnih zadataka.

7. Umor

Planirajte vrijeme za opuštanje, vježbanje. Spavajte dovoljno i pijte dovoljno tečnosti.
(Lejla Trle) 

Djeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2015, Source d.o.o.