10.12.2019. 17:48
0
Djeca koju roditelji često grle postaju pametnija
Prema najnovijim istraživanjima, zagrljaj, taj nesumnjivi oblik fizičke privrženosti, veoma je važan za razvoj djeteta. Istraživanje sprovedeno u Nacionalnoj dječjoj bolnici u Ohaju obuhvatilo je 125 djece, među kojima je bilo i prijevremeno rođene.

Utvrđeno je da grljenje i nježnost prema djeci izazivaju snažnu reakciju mozga i pomažu im da se brže razvijaju.

Voljeti svoje dijete i biti nježan prema njemu nije samo lijepo i humano, već i vrlo korisno.

Dr Natali Metr, rukovodilac istraživanja, objašnjava da ovaj jednostavni čin ima ogroman uticaj na dječiji mozak.

Tokom zagrljaja, hormon oksitocin, koji izaziva pozitivne emocije, oslobađa se u velikim količinama i doprinosi jačanju veze između majke i djeteta, prenosi CDM. 

Nedostatak zagrljaja može da negativno utiče na dijete, umanji njegovo samopouzdanje i oteža komunikaciju sa drugim ljudima.

Treba znati da svaki put kad zagrlite nekoga, vi ne samo da pokazujete naklonost, već i povećavate nivo oksitocina i poboljšavate cjelokupno psihičko zdravlje.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.