13.4.2020. 14:03
0
Djeca oboljela od raka su ugrožena kategorija u vrijeme pandemije koronavirusa
Udruženje "Srce za djecu oboljelu od raka" saopćilo je da su, djeca oboljela od raka, ugrožena kategorija za vrijeme pandemije COVID-19. Aktivnosti tog udruženja prilagođene su novonastalnoj epidemiološkoj situaciji u cilju pružanja što efikasnije i kompletnije podrške njihovim članovima u ovim teškim vremenima.

- Pripremili smo 100 mini higijenskih paketa pomoći (dezinfekciona sredstva, zaštitne maske, sapuni i druge higijenske potrepštine) koje je mobilni tim Udruženja podijelio porodicama širom FBiH kao inicijalni odgovor na nedostatak tih artikala u apotekama i prodajnim lancima - navode iz Udruženja. 

Obezbijedili su i donacije za hematoonkološka odjeljenja u Sarajevu i Tuzli. Radi se o zaštitnoj opremi za medicinsko osoblje, dezinfekcionim sredstvima za ruke i površine, potrepštinama za održavanje higijene na odjeljenjima, lijekovima koji nisu na esencijalnoj listi, te osnovnim namirnicama za djecu i majke pratilje koje se nalaze trenutno na odjeljenjima.

- Radi neizvjesnosti i težine situacije porodicama djece oboljele od raka na raspolaganje smo stavili naša dva psihologa, koji su im dostupni online i putem telefona za sve nedoumice koje imaju te ako se teško nose sa stresom - ističe se u saopćenju iz Udruženja "Srce za djecu".

Dodaju da njihovo stručno osoblje redovno komunicira s djecom i roditeljima koji su na liječenju izvan granica BiH, a tako su i njima bar psihološka podrška.

- Kreirali smo i online sadržaje. To su infografike s uputama za sve građane BiH kako se mogu zaštiti u doba pandemije te ukazali na važnost samozaštite kao osnove zaštite ugroženih dijelova društva među kojima su i naši hrabri mališani. Pokrenuli smo i kampanju podizanja svijesti, putem video materijala, koje kreiraju članovi Udruženja iz svojih domova. Odnosi se na važnost poštivanja mjera nadležnih institucija, samozaštite i izolacije, sa naglaskom na zaštitu djece oboljele od raka - navode iz Udruženja.

Iz Udruženje 'Srce za djecu' najavili su još aktivnosti, koje će biti usmjerene na djecu oboljelu od raka i njihove porodice.

- Nadamo se da ćemo zajedničkim snagama uspjeti prevazići ovo teško razdoblje. Problemi djece oboljele od raka ostaju isti, a trenutna situacija ih intenzivira pa je podrška njima još potrebnija. Pripremit ćemo još paketa pomoći za naše porodice, koji će uključivati i prehrambene artikle. Ovo je prilika za sve da se uključe, ponovo budu dio tima u borbi za djecu oboljelu od raka – navode iz Udruženja.

Kako ističu u saopćenju za javnost aktivan je humanitarni broj 17010. Pozivom donirate 2 KM za pomoć djeci oboljeloj od raka.

- Ionako imunokompromitovani, uslijed teških dijagnoza i još težeg i zahtjevnijeg medicinskog tretmana, djeca oboljela od raka jedna su od najugroženijih grupa bh. društva uslijed rizika koje nosi sa sobom širenje zaraze – naglašeno je iz Udruženja.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.