27.5.2020. 14:38
0
Kako prepoznati anemiju kod djece
Anemija je stanje u kojem se količina crvenih krvnih zrnaca u tijelu smanjuje ispod normalne razine za dijete. Zbog toga se može pojaviti blijedo lice kod djece, ali i umor, malaksalost i slabost.

Premda ti simptomi mogu biti zabrinjavajući, anemiju je općenito lahko liječiti, naročito  kada se rano otkrije. Isto tako, roditelji moraju biti svjesni koraka koje trebaju poduzeti kako bi se spriječilo ovo stanje.

Kod djece je najčešće riječ o sideropeničnoj anemiji kojoj je uzrok nedostatak željeza u organizmu. S obzirom na to da je brz rast potencijalni uzrok stanja anemije, prva godina života i adolescencija su dvije dobne skupine u kojima su dojenčad i djeca posebno skloni anemiji.


Što je anemija?

Anemija je stanje koje označava da u tijelu nema dovoljno crvenih krvnih zrnaca. Crvene krvne stanice ispunjene su hemoglobinom, posebnim pigmentiranim proteinom koji omogućuje prijenos i isporuku kisika u druge stanice u tijelu.

Stanice u mišićima i organima djeteta trebaju kisik da bi preživjeli, a smanjen broj crvenih krvnih stanica za tijelo predstavlja veliki stres. Vaše dijete može postati anemično ako njegovo tijelo:

ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih stanica – to se može dogoditi ako u svojoj prehrani nema dovoljno željeza ili drugih hranjivih tvari (npr. anemija zbog nedostatka željeza), uništava previše crvenih krvnih stanica – ova vrsta anemije se obično događa kada dijete ima neku osnovnu bolest ili je naslijedilo poremećaj crvenih krvnih zrnaca (npr. anemija srpastih stanica), gubi previše crvenih krvnih zrnaca kroz krvarenje – to može biti očigledan gubitak krvi, poput teških menstrualnih krvarenja ili dugotrajnog gubitka krvi (npr. u stolici).

Koji su znakovi i simptomi anemije kod djece?

Postoje određeni simptomi koji Vam mogu pomoći prepoznati anemiju kod djeteta:

blijeda koža (kapci i nokti mogu izgledati manje ružičasti od normalnih), razdražljivost, blaga slabost, umor.

Djeca s teškom anemijom mogu imati dodatne znakove i simptome:

poteškoće s disanjem,
ubrzane otkucaje srca,
natečene ruke i noge.

Djeca s anemijom uzrokovanom vrlo niskim razinama željeza u krvi mogu također jesti čudne stvari kao što su led, prljavština, glina ili kukuruzni škrob. Takvo jedenje nejestivih stvari se naziva pika, a označava poremećaj prehrane i javlja se uglavnom samo kod male djece. Obično prestaje nakon što se anemija liječi i kako dijete raste.

Ako Vaše dijete pokazuje bilo koji od ovih znakova ili simptoma, posjetite pedijatara. Čak i niska razina anemije može utjecati na energiju, fokus i sposobnost učenja djeteta. Kronična anemija zbog nedostatka željeza može rezultirati dugoročnim, trajnim oštećenjem razvoja.

U većini slučajeva, obična krvna slika može dijagnosticirati anemiju upućujući na nisko željezo kod djece.


Kako spriječiti anemiju kod djece?

Anemija kod djece se može spriječiti uravnoteženom prehranom. Razgovarajte sa svojim liječnikom o bilo kakvim posebnim ograničenjima prehrane u vašem kućanstvu jer vaše dijete može zahtijevati prehrambene dodatke za sprečavanje anemije.

Ti prehrambeni dodaci su uglavnom su načini kako povećati željezo u krvi kod djece, a važno je da jelovnik kod anemije bude uravnotežen, zdrav i pravilan.

Anemija kod djece – prehrana

Sljedećih nekoliko savjeta se smatra korisnim za sprječavanje i rješavanje problema anemije kod djece:

Nemojte davati bebama kravlje mlijeko dok nisu starije od 12 mjeseci. Davanje kravljeg mlijeka prije nego što vaše dijete bude spremno može uzrokovati oštećenje sluznice probavnog trakta i  smanjiti količinu željeza koja se apsorbira u crijevima. Kada dijete naraste, izbjegavajte mu davati više od dvije šalice kravljeg mlijeka dnevno.

Ako dojite, Vaša će beba imati dovoljnu količinu željeza do najmanje 4 mjeseca. Nakon tog vremena, ako Vaše dijete i dalje bude dojilo i počelo uzimati krutu hranu, dajte mu hranu s dodatkom željeza kako bi se izbjegla anemija kod beba. Razgovarajte s pedijatrom o hrani koja je najprikladnija za tu svrhu. Ako ne dojite bebu, osigurajte joj prehranu s dodatkom željeza.

Osigurajte starijoj djeci uravnoteženu prehranu koja sadrži željezo. Mnoge žitarice mogu osigurati dovoljno željeza za djecu. Ostali dobri izvori željeza uključuju crveno meso, žumanjke, krumpir, rajčicu, grah i grožđice.

Potaknite cijelu obitelj da pije sok od citrusa ili jede drugu hranu bogatu vitaminom C kako bi se povećala apsorpcija željeza. Iako zeleno povrće sadrži mnogo željeza, željezo iz većine povrća dolazi u obliku kojega je teško apsorbirati, ali vitamin C može pomoći.


Anemija kod djece – liječenje

Ako vaše dijete počinje pokazivati znakove ili simptome anemije, obavezno obavijestite svog pedijatara. Također, saznajte je li netko u Vašoj obitelji imao anemiju ili probleme s učestalim krvarenjem.

S odgovarajućim liječenjem, anemija Vašeg djeteta bi se trebala brzo izliječiti, ali preporuka liječnika je nastavak konzumiranja hrane koja je bogata željezom te konzumiranje prehrane prilagođene djeci koja imaju problema s ovim stanjem.

Anemija kod djece – prirodno liječenje

Treba birati obroke koji su bogati željezom te kombinirati s namirnicama koje su bogate vitaminom C. Možete uključiti namirnice biljnog podrijetla koje su bogate željezom (kelj, špinat, cikla, rajčica, mahunarke) kao i namirnice životinjskog podrijetla (crveno meso, žumanjak, riba), prenosi Zdravlje.hr.

Terapija farmaceutskim lijekovima

Ovisno o uzrastu djeteta liječnik može pripisati pripravke u obliku sirupa, kapi ili tableta. Početak liječenja započinje manjim dozama jer preparati željeza mogu uzrokovati probavne smetnje (zatvor, rijetku stolicu, bolove u želucu, nagon za povraćanje).

Željezo se uzima između obroka, dva sata nakon jela sa sokom koji sadrži vitamin C (svježe ocijeđeni sok od naranče, limuna i sl.)


(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.