4.6.2020. 20:13
0
Bebe vole da ih imitiramo
FOTO: Ilustracija
Iako vas možda nervira kada petogodišnjak počne da imitira sve što radite, ispostavilo se da bebe to naročito obožavaju. Nova studija sa Land Univerziteta u Švedskoj pokazala je da su bebe koje odrasli imitiraju mnogo druželjubivije od drugih.

Istraživači su radili sa grupom šestomjesečnih beba kroz četiri tipa igara: direktna imitacija, obrnuta imitacija, imitacija tijelom bez promjene na licu i odgovori koji su različiti od bebinih pokreta. Većina beba je gledala, smijala se i pokušavala da priđe istraživačima koji su učestvovali u imitaciji.

“Imitiranje mlađe djece se pokazalo kao efikasan način da uhvatite njihove interese i povežete se sa njima. Majke su bile vrlo iznenađenje vidjevši svoju djecu kako su veselo uključena u igru imitacije sa strancima”, rekla je Gabrijela Alina Sausius, glavni autor studije.

Kod beba koje su učestvovale takođe se testiralo i ponašanje – guranje stočića, kako bi se provjerilo da li će i istraživač isto uraditi, prenosi CDM. 

“Ovo je bilo vrlo interesantno. Kada neko aktivno testira osobu koja ga imitira, to je indikacija da imitirana osoba svjesna da postoji neki odnos između njegovog i tuđeg ponašanja”, objasnila je.

Naučnici su zaključli da igra imitacije ima veoma važnu ulogu u razvoju interakcije, dijeljenja emocija i namjera.

Zato, samo naprijed, igrajte se one stare poznate igre imitacije!



(Lejla Trle) 

Djeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.