23.12.2020. 12:20
0
Stručnjaci odgovaraju: Trebaju li se trudnice vakcinisati protiv sezonske gripe
Dolaskom zime i sezonske gripe, u jeku pandemije korona virusa, zdravstveni stručnjaci savjetuju trudnice da se vakcinišu protiv gripe kako bi sačuvale svoje zdravlje i zdravlje beba koje nose, budući da gripa može biti čak i smrtonosna.

Zdravstveni stručnjaci su posebno zabrinuti ove sezone, jer kako kažu kombinacija sezonske gripe i korona virusa mogla bi preopteretiti zdravstveni sistem, piše BBC.

Iako se mnogi relativno brzo oporave od gripe, trudnoća može promijeniti način na koji ljudski organizam reaguje na viralnu infekciju, a u rijetkim slučajevima gripa može dovesti do pobačaja, mrtvorođene bebe ili smrti majke, upozoravaju.

"Gripa tokom trudnoće može biti vrlo ozbiljna i za buduće majke i za njihove bebe, žene stavlja u veći rizik od komplikacija, a u nekim slučajevima može se razviti i u upala pluća", kaže Gill Walton, izvršna direktorica Kraljevskog fakulteta za primalje (RCM).

“Zbog toga ohrabrujemo sve trudnice da se vakcinišu što je prije moguće kako bi se zaštitile od svih virusa gripe koji kruže ove zime”, dodala je.

I Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) i Nacionalna zdravstvena služba (NHS) Velike Britanije su izrazili zabrinutost oko “duple opasnosti” koju ove zime predstavljaju gripa i korona virus zajedno.

Istraživanja su pokazala kako obolijevanje od obje bolesti istovremeno može biti vrlo ozbiljno i smrtonosno, prenosi N1.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.