20.3.2021. 16:09
0
Udruženje Otaharin iz Bijeljine radi na stvaranju boljih uvjeta za romsku djecu
Udruženje Otaharin iz Bijeljine od svog osnivanja, 2005. godine, radi na kreiranju boljih uvjeta i pružanju podrške da se romskoj djeci omogući uključivanje u obrazovni sistem.

Iako je osnovno obrazovanje u BiH obavezno, a zakoni jednaki za sve zadaci koje je Udruženje pred sebe postavilo pokazali su se težim nego što je to u početku izgledalo. Na putu koji je bio pred njima suočili su se sa raznim problemima. Iako je broj odustajanja romske djece od osnovnog obrazovanja bio alarmantan institucije nisu pokazivale pretjerano interesovanje da se pozabave uzrocima niti da se uspostavi sistemski odgovor na problematiku ranog odustajanja od obrazovanja romske djece, saopćeno je iz UG Otaharin iz Bijeljine.

Svakim radnim danom, predstavnicima Udruženja postajalo je jasnije da ne mogu samo biti fokusirani na inkluziju djece u obrazovni sistem te da su problem ove marginalizirane skupine bh. društva daleko veći te da je neophodno identifikovati uzroke i provodite intervencije koje će biti usmjerene na eleminaciju uzroka, a ne samo na saniranje posljedica.

- Romska zajednica u Bijeljini je jedna od najvećih romskih zajednica u BiH i djeli sudbinu svojih sunarodnika širom Evrope i svijeta. Posvećeni rad na omogućavanju kvalitetnijih životnih uvjeta, omogućio nam je da shvatimo u kojoj mjeri je romskoj zajednici zajednica isključena te koliko su veliki problemi Roma i Romkinja u našoj zemlji. Svjesni činjenice da će obrazovanje djeci omogućiti perspektivniji život, shvatili smo i u koliko ekstremnom siromaštvu žive romska djeca - bez osnovnih uslova za život, koliko su često izložena porodičnom ili nasilju u školskoj klupi. Stoga smo fokus sa inkluzivnog obrazovanja proširili na integrativni pristup uključivanju Roma i Romkinja u životne tokove - naglasio je izvršni direktor UG "Otaharin" Dragan Joković. 

Posljednjih 10-ak godina Otaharin usmjerava projekte i aktivnosti na sve probleme romske zajednice u Bijeljini - od obrazovanja, stambenog zbrinjavanja, pristupa zdravstvenoj zaštiti i zapošljavanja s posebnim akcentom na zaštitu bezbjednosti djece i ekonomsko osnaživanje žena.

- Maksimalno smo posvećeni i zaštiti ljudskih prava, posebno žena koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja. Svakodnevno jačamo svijest građana i institucija o predrasudama i sterotipima o Romima. Formirali smo i Dnevni centar za djecu koji pruža široki spektar socijalnih usluga članovima romske zajednice od jednog obroka dnevno, podrške u učenju, radionica, psihosocijalne podrške i savjetovanja, besplatnih udžbenika, školskog materijala, pravne pomoći, medijacije u zajednici do održavanja lične higijene i pranja veša. Na godišnjem nivou naš Dnevni centra pruži oko 6.500 razičitih socijalnih usluga i već uveliko prerasta u pravi Community Centra koji je otvoren za sve članove romske zajednice - istakao je Joković.

Otaharin ima 21 zaposlenika i dva povremeno angažirana saradnika od kojih su 10 Romi i Romkinje, a čak njih četvoro su bili djeca iz prvih generacija koje je Otaharin podržavao 2005. godine. Otaharin je u dva navrata dobio nagradu Evropske komisije za najbolje projekte koji su usmjeren na uključivanje Roma i Romkinja te nagradu UEFE-e za projekat koji doprinosi unapređenju inkluzije kroz sport, navodi se u saopćenju Udruženja. 

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.