28.4.2021. 13:50
0
"Podsjetit ću da smo u ovogodišnjem Budžetu Federacije BiH za provedbu ovog zakona osigurali 16,5 miliona KM"
Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić susreo se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, s direktoricom i finansijskom menadžericom Udruženja porodica djece i osoba sa poteškoćama u razvoju “Dajte nam šansu”, Ines Kavalec i Fadilom Tarčin.

Na sastanku su razmijenjene informacije o trenutnim aktivnostima na pripremi teksta zakona o statusu roditelja/njegovatelja djece/osoba s poteškoćama u razvoju, kojim bi prvi put u  Federaciji BiH ova oblast bila posebno uređena.

Konastatovano je da je tekst zakona dobio pozitivna mišljenja iz kantona, te da se trenutno čeka mišljenje Federalnog ministarstva finansija.

- Očekujem što skorije usvajanje ovog zakona u Federaciji BiH, te početak njegovog provođenja. Podsjetit ću da smo u ovogodišnjem Budžetu Federacije BiH za provedbu ovog zakona osigurali 16,5 miliona KM - kazao je premijer Novalić.

Naglasio je da vlast mora imati poseban senzibilitet prema roditeljima/starateljima kao i djeci s poteškoćama u razvoju, te da će on učiniti sve kako bi se njihov status poboljšao.

- Moramo imati poseban senzibilitet za djecu s poteškoćama u razvoju i prema njihovim porodicama. Uspostavljanje zakonske osnove koja će napraviti konkretne pomake je minimum kako bismo unaprijedili ovu oblast. Vlada Federacije BiH je opredijeljena i vjerujem da ćemo vrlo brzo imati ne samo zakon, nego i početak njegove primjene, jer porodice i djeca to trebaju  - poručio je premijer Novalić.

Iz Udruženja su još jednom izrazili zahvalnost, te pojasnili da je donošenje ovakvog zakona osnov za daljnje uređenje ove oblasti.

Kavalec je rekla da su korisnici i Udruženje veoma zainteresovani za njegovo usvajanje, što je bio i jedan od razloga današnjeg sastanka, inače još jednog u nizu radnih na kojem se aktivno razmatralo pitanje unapređenja ove oblasti, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.