31.12.2021. 17:58
0
Djeca će pojesti dvostruko više povrća ako vide da roditelji uživaju u njemu
Dobre vijesti za roditelje koji muku muče s nagovaranjem djece da jedu povrće - dovoljno se nasmiješiti. Istraživanje je pokazalo da će djeca jesti dvostruko više povrća ako prvo vide kako roditelji uživaju uživa jedući tu istu hranu.

Navedeno otkriće moglo bi pomoći djeci da razviju više sklonosti za manje popularno povrće poput brokule i općenito olakšati zdraviju prehranu djece. Međutim, istraživački tim se u eksperimentu fokusirao uglavnom na malu djecu koja nikad nisu probala brokulu - što znači da bi moglo biti prekasno za ustaljene izbirljive jedače.

Istraživanje je provela psihologinja Katie Edwards sa univerziteta Aston u Birminghamu sa svojim kolegama.

- Naša otkrića sugeriraju da promatranje drugih u uživanju u povrću koje se obično ne voli može povećati dječiju sklonost i unos brokule - rekla je gospođa Edwards. 

U svojoj studiji tim je regrutirao 111 britanske djece u dobi između četiri i šest godina i pustio im tri videa.

U dva videa djeca su gledala kako nepoznata odrasla osoba jede sirovu brokulu s pozitivnim ili neutralnim izrazom lica. Treći video, korišten kao kontrolni, nije povezan s hranom.

Nakon toga, tim je natjerao roditelje da procijene spremnost svakog djeteta da proba sirovu brokulu - na skali od sedam stepeni - od okretanja glave do gutanja i prihvaćanja, kao i njihov unos povrća mjeren brojem konzumiranih grama brokule.

Tim je otkrio da su djeca koja su bila izložena videoisječcima odraslih koji uživaju u jedenju sirove brokule u prosjeku pojela više u poređenju s djecom u kontrolnoj grupi.

- Jedno od objašnjenja za blagotvoran učinak pozitivnih izraza lica tokom jela bi moglo biti da prenošenje užitka u hrani daje promatraču informacije o sigurnosti i ukusnosti hrane - napisali su istraživači.

Zato su djeca možda jela više sirove brokule nakon gledanja kako odrasli uživaju jer su vjerovala da je to ugodno jesti.

Međutim, istraživači su bili iznenađeni otkrivši da to što su odrasli uživali u sirovoj brokuli nije utjecalo na početnu spremnost djece da probaju povrće.

- Potreban je daljnji rad kako bi se utvrdilo je li jedno izlaganje odraslim osobama koje uživaju u brokuli dovoljno i održavaju li se ti učinci tokom vremena - zaključili su istraživači.

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Appetite.

(Ajdin Balićevac)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.