21.6.2022. 14:10
0
U Goraždu održan okrugli sto o važnosti pružanja podrške porodici djeteta s invaliditetom
U organizaciji Udruženja “Buđenje” iz Goražda, održan je okrugli sto o temi „Zašto je važno pružiti podršku porodici koja ima dijete s poteškoćama u razvoju?“.

Skup je organiziran s ciljem da se javno progovori o izazovima porodica s djecom koje imaju poteškoće u razvoju te, kako je istaknuto, s namjerom da se inspirišu i drugi da podjele svoje priče i vlastite izazove.

Po riječima izvršne direktorice Udruženja “Dajte nam šansu” iz Sarajeva Ines Kavalec, osim podrške roditeljima  djece s poteškoćama, prilika je iskorištena da se ukaže na nedostatak zakonske regulative koja bi obuhvatala ovu populaciju.

- Pored servisnih centara u FBiH i Republici Srpskoj, smatramo da i Goražde zaslužuje da ima jedan ovakav centar kao instituciju koja će u konačnici pružati podršku porodici koja ima dijete s poteškoćama u razvoju. Problem za ovu populaciju je definitivno isti, a ono što kao prvo ističem jeste da ne postoji zakon koji štiti porodice koje imaju dijete s poteškoćama u razvoju na nivou FBiH, a koji bi nama kao roditeljima bio od velikog značaja - ističe Kavalec.

Podršku novoformiranom  goraždanskom udruženju “Buđenje”  čije aktivnosti su, između ostalog, usmjerene ka socijalizaciji djece koje imaju poteškoća u razvoju, pri samom osnivanju pružila je Vlada BPK, a okruglom stolu prisustvovala je i premijerka BPK-a Aida Obuća

I ovom prilikom  ona je naglasila značaj postojanja udruženja, koje će, najavila je, i  u svim budućim aktivnostima imati podršku Vlade BPK.


(Fena/Admir O.)

Djeca
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.