27.6.2016. 16:42
0
Mala kuhinja: Sjajne ideje za uređenje i deset savjeta za dobru organizaciju
Uz ove ideje i savjete bitće vam lako da funkcionalno organizujete mali kuhinjski prostor i prilagodite mu kuhinjske elemente.

Ovih deset savjeta olakšaće vam proces dizajniranja i organizacije kuhinje:

1. Vrata od uređaja i ulazna vrata ne bi trebalo da ometaju radni prostor.

2. Ukoliko u kuhinji kuhate sa još jednom osobom, neophodno je minimum 120 cm prostora za jednu osobu kako biste mogli da se nesmetano okrećete i prolazite jedno kraj drugog. 

3. Sudoper bi trebalo da bude u centru radnog trougla (kumulativna distanca između dijela za kuhanje, frižidera i sudopera) s obzirom na to da je to najčešće korišteni element u kuhinji.  

4. Područje do sudopera bi trebalo da bude uređeno kao radna površina i to mininimalne širine 105 cm površine.  

5. Jedinica za kuhanje bi trebalo da bude postavljena na najmanje 30 cm od prozora, radi bezbjednosti. 

6. Idealno je da smjestite mikrotalasnu pećnicu u dijelu kuhinje koji je najpristupačniji.

7. Najčešće korištene predmete u kuhinji držite u nivou očiju kako bi vam bili u vidnom polju. Ostale predmete rasporedite prema učestalosti upotrebe. Teške aparate i uređaje bi trebalo da čuvate u nivou poda.

8. Kada razmatrate koje visine bi trebalo da bude kuhinjski element na kojem se nalazi radna površina, uzmite u obzir da bi trebalo da bude dizajniran tako da kuhar ne mora da diže ruke iznad visine laktova. 

9. Područje za ručavanje trebalo bi da bude minimum 90 cm širine. 

10. Minimalan razmak za izvlačenje stolice, od stola do zida, trebalo bi da bude 60 cm, piše Lisa.rs. 

 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.