28.11.2018. 19:45
0
Koliko dugo smijemo da koristimo plastično posuđe?
Razne plastične činije, silikonske kalupe i plehove ima svaka kuća. Kad ih kupimo, na njima nigdje ne piše koliko dugo smiju da se koriste, iako vremenom od svakodnevnog korišćenja plastične posude postanu izgrebane sa unutrašnje strane. Zato se žene sa razlogom pitaju da li je bezbjedno i dalje koristiti takve posude ili ih treba baciti.

Plastične činije koje koristimo u kuhinji napravljene su najčešće od polipropilena (PP), plastike koja se sastoji samo od ugljenika i vodonika. Prema pravilima Evropske unije, polipropilen nije klasifikovan kao opasna supstanca i ne uzrokuje nikakve negativne efekte po ljudsko zdravlje.

“Posude i činije od polipropilena možemo da koristimo neograničeno zato što ne utiču na naše zdravlje. Čak i kad ih nožem izgrebemo, i dalje slobodno možemo da ih upotrebljavamo. Potpuno su bezopasne, jedino im je narušen estetski izgled. Čak i da progutate komadić plastike, koji se odvojio zbog mehaničkog oštećenja činije, neće vam biti ništa. Sjutradan ćete ga najnormalnije izbaciti iz organizma”, otkriva Aleksandra Mihajlović, inženjer tehnologije.

Prema njenim riječima, plastične posude postaju neupotrebljive jedino ako puknu i ako iz njih curi tečan sadržaj. Do pucanja plastike uglavnom dolazi zbog mehaničkih oštećenja ili dužeg stajanja na suncu.

“Kad kupujete plastične činije, vodite računa da na njima postoji oznaka, odnosno simbol čaše i viljuške, koji pokazuje da je napravljena od materijala koji smije da ima kontakt sa hranom. Takođe, treba da postoji i oznaka materijala od kog je napravljena, a to je za polipropilen cifra 5 u trouglu”, objašnjava Mihajlovićeva.

I u vezi sa raznim silikonskim kalupima i modlama žene imaju dilemu koliko dugo mogu da ih koriste. Problem sa ovim proizvodima je u tome što već poslije desetak upotreba hrana u njima počinje da se lijepi. Onda morate da ih podmazujete, a vremenom postanu toliko ljepljivi da više ne možete ni dobro da ih operete, prenosi CDM.

“Silikonski plehovi i kalupi napravljeni su od silikonskog kaučuka, odnosno gume, koja je postojana na visoke temperature 200-220ºC.

Međutim, zbog neadekvatnog održavanja, pečenja i prekomjernog zagrijavanja iznad preporučenih temperatura dolazi do narušavanja svojstva silikona, pa zato kalupi vremenom postanu ljepljivi. Tako gube na svojoj funkcionalnosti, pa ih zato ne bi trebalo više koristiti”, kaže Mihajlović i dodaje da je upravo neljepljivost ključno svojstvo silikona.




(Lejla Trle) 

 

Dom
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.