22.11.2016. 16:02
0
Kako se riješiti paukova iz kuće
Ženka obično ima 20 do 30 jaja, a hrane se insektima, komarcima i drugim, za ljude opasnim, paucima, pa su zbog toga korisni ljudima. Uprkos tome, paukova mreža u nekom uglu svog doma mnogima je scena koju ne žele vidjeti.

Mnogi se zgražavaju paukova u svom domu, čak iako znamo da su za nas ljude, potpuno bezopasni, štaviše, korisni su nam. 

Kućni pauk (Pholcus phalangioides) najčešća je vrsta iz porodice Pholcidae. Česti je stanovnik mnogih domova, a može da se nađe kako u uglovima zidova ili u podrumima vise naglavačke. Ovi žutosmeđi pauci izgrađuju velike i ravne mreže, a vrijeme provode sami čekajući plijen. Društveni postaju samo u vrijeme parenja, a mogu doživjeti do 3 godine. Ženka obično ima 20 do 30 jaja, a hrane se insektima,  komarcima i drugim, za ljude opasnim, paucima, pa su zbog toga korisni ljudima. 

Uprkos tome, paukova mreža u nekom uglu doma mnogima je scena koju ne žele da vide. Ako ste među njima, evo nekoliko prirodnih načina da se riješite ovih "podstanara". 

Eterična ulja

Sa malo vode pomiješajte eterična ulja metvice i eukaliptusa i stavite u bočicu sa raspršivačem. Prebrišite okvire vrata i prozora, čak i sa vanjske strane kako biste spriječili da se tu "ugnijezde" kućni pauci. 

Oni ne podnose  mirise tih eteričnih ulja, ali ni ruže, cimeta, citronele i lavande pa imate više mogućnosti za kombinovanje. 

Jabukovo sirće

Neće mirisati poput eteričnih ulja, ali biće podjednako učinkovito ako niste ljubitelj eteričnih ulja. Pomiješajte pola šolje vode i pola šolje bijelog sirćeta i poprskajte po svom domu gdje se inače skupljaju paukovi. Samo izbjegavajte prskanje po lakiranim površinama. 

Čistite iza sebe

Mrvice hrane koje ostanu negdje na podu nakon što ste pojeli tost ili nešto slično, "prizivaju" razne male nametnike kojima se pauci hrane. Nemojte im osiguravati topli dom i  hranu, već počistite iza sebe kako bi vaš dom uvijek bio čist i bez "nepozvanih sustanara". 

Čistite i izvan kuće

Ako nemate mrežice na prozorima, lako će vam se u dom ušunjati razni insekti, posebno ako nemate običaj očistiti i ispred vrata ili sa vanjske strane prozora.  Ako želite čist dom bez insekata i paukova, čistite i unutra i spolja. 

Kore agruma

Iako bi izgledalo loše i neuredno da po svom domu ostavljate kore od limuna ili pomorandži, možete ih ostaviti na prozorskim daskama, namještaju skrivenom od pogleda, na vrhu hladnjaka i sl. Paukovi ne podnose miris citrusa i bježe od njih. 

Nabavite mačku

Ako ste ljubitelj četveronožnih ljubimaca, nabavite mačku. Ona će potjerati paukove. 

Posadite lavandu ispod prozora

Još jedan način da paukove držite dalje od svojih prozora. Miris lavande držaće ih podalje od vaših prozora i doma.

(Merima Druškić/vecernji.hr)

DomPauk
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.