17.6.2017. 22:45
0
Deset stvari koje nikako ne smijete raditi drvenim podovima
Ako želite da vam parket izgleda kao prvog dana kada je postavljen, ovih 10 stvari nikako ne biste smijeli da radite.

Ako imate parket u kući, sigurno ste u stalnom strahu da ga ne uništite. Parket zaista čini da stan ili kuća dobije potpuno novo ruho – da izgleda klasično i sofisticirano, a istovremeno i domaće i udobno. To je stvarno savršen pod, pod uslovom da znate kako da se brinete o njemu. Ako želite da vam parket izgleda kao prvog dana kada je postavljen, ovih 10 stvari nikako ne biste smijeli da radite. Dobro očuvan parket izgleda čarobno, ali nema ničeg neprivlačnijeg od pohabanih dasaka. Najlakše je ignorisati problem, ali što duže čekate na popravku i sanaciju, biće teže i skuplje da ih uradite. Ako želite da vaši podovi izgledaju lijepo, pratite ovih 10 pravila!

1. Držite tepih na samo jednom mjestu

Ako vam tepih stoji uvijek na istom mjestu, boja na parketu neće biti ravnomjerna. Sunce će izbjeljivati boju na parketu, ostavljajući tamna područja ispod tepiha i namještaja. Ovo je jako teško popraviti kada je šteta već načinjena, piše “Fokuzz“.

2. Čistite ih sirćetom

Sirće je sjajno za mnoge stvari, ali čišćenje parketa nije jedna od njih. Kiselina iz sirćeta će odvojiti hemikalije koje se koriste za lijepljenje dasaka, pa umjesto njega koristite neko pH neutralno sredstvo za čišćenje.

3. Ne štitite parket od namještaja

Najjednostavnija mjera da spriječite ureze i otiske na parketu, jeste da postavite lijepljive podloge na nogare od namještaja. Jednostavna, a veoma efikasna mjera da vaš parket uvijek bude kao nov!

4. Kotrljate se u stolici sa tvrdim točkićima

Postoje stolice sa posebnim točkićima, kao što su na primjer gumeni točkići, koje bi trebalo da koristite na parketu. Klasični drveni točkići će pohabati pod, iako možda mislite da je namještaj na točkićima odlična stvar i po cijenu ogrebotina na podu.

5. Hodate po njemu u cipelama

Ako nosite cipele sa štiklom bilo koje veličine, vjerovatno ćete izgrebati parket, ostavlajajući nepopravljivu štetu. Ipak, to nije jedini razloga da unutra nosite čarape ili papuče. Ako uđete u kuću sa mokrim cipelama, parket može da povuče vlagu, što nikako nije dobro.

6. Dopuštate psu sa dugim noktima da se igra na njemu

Istina je da ako posjedujete psa, morate da prihvatite da će neke od vaših stvari biti nepovratno uništene. Takav je život! Ipak, to ne znači da ne možete da preduzmete mjere da štetu svedete na minimum. Prvi korak je da redovno kratite nokte svom psu, da bi vaši podovi ostali relativno neoštećeni.

7. Čistite ih paročistačem

Paročistači su odlični za čišćenje podnih pločica, tako da ne morate da se riješite svog ako ga imate! Ipak, ako se koristi na parketu, vlaga može načiniti štetu. Drvo, između ostalog, lako upija vlagu i krivi se, pa ne bi valjalo da vaš parket čistite ovim aparatom.

8. Odugovlačite sa hoblovanjem i lakiranjem

Parket bi trebalo hoblovati i lakirati na svakih 10 do 15 godina, u zavisnosti od toga kolikom je habanju i grebanju izložen u vašem domu. Ako to ne radite, oštećenja će zahvatiti i podne ploče, umjesto samo zaštitnog sloja, pa će biti mnogo skuplje i teže sanirati štetu.

9. Sipate sredstvo za čišćenje direktno na parket

Stručnjaci za podove savjetuju da nikako ne sipate sredstva za čišćenje na parket – osim ako ne želite da ga drvo apsorbuje, što će ostaviti ružne mrlje. Umjesto toga, nakvasite krpu i prionite na čišćenje.

10. Zaboravljate da stavite otirač

Korišćenje otirača je odlična preventivna mjera da zaštitite svoj parket, jer čak i kada skidate cipele čim pređete prag, parket u tom djelu će se istrošiti i uništiti.

(Merima Druškić)

DomPod
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.