23.6.2017. 14:36
0
Preminuo Nikola Žic član ULUPU BiH i poznati arhitekta
Nikola Žic (1946. - 2017.) dugogodišnji član ULUPUBiH-a (Udruženja primijenjenih umjetnika i dizajnera BiH) i AABIH-a (Asocijacije arhitekata BiH), preminuo je u četvrtak u Sarajevu.

Nikola Žic je rođen u gradiću Malinska na otoku Krku u Hrvatskoj. U Sarajevu je proveo veći dio svog života, tu se školovao i 1969. diplomirao na Sarajevskom univerzitetu za dipl. ing. arhitekture i urbanizma. U Sarajevu je zasnovao porodicu i ostvario značajnu profesionalnu karijeru.

Projektovao je i izveo više zapaženih objekata i enterijera, a dio karijere je proveo na poslovima rukovođenja u projektantskim firmama na kompleksnim objektima. Osvojio je niz nagrada na domaćim i internacionalnim arhitektonskim konkursima, a za svoj rad dobio je više diploma i priznanja od investitora i profesionalnih asocijacija. Bio je zaposlen na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu kao vodeći projektant na rekonstrukciji i planiranju ovog kompleksa. Vodio je regionalni arhitektonski internet portal www.a4a.info. Pet godina je radio i u Maleziji.

U toku svog profesionalnog rada je pokazao znatan interes za dizajn i slikarstvo. Njegovo arhitektonsko obrazovanje i praksa, su ga uputili na crtež i akvarel, a motivi su inspirisani arhitekturom. Iza sebe ima skoro 50 godišnje iskustvo rada s računarima, pa uz odgovarajuće softvere stvara specifičnu kombiniranu slikarsku tehniku “tradicionalni akvarel + IT“.  Centralni motiv cijelog ciklusa su bili Baščaršija i Sarajevo s golubovima, saopćeno je iz ULUPU BiH.

(Fena / Haris Ahbabović)

Nikola Zic
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.