25.12.2017. 11:25
0
Savjeti i preporuke kako poboljšati energijsku efikasnost u kući i na poslu
Po definiciji, energijska efikasnost podrazumijeva niz mjera koje se preduzimaju s ciljem smanjenja potrošnje energije, uštede troškova i smanjenja emisija CO2, a koje pritom, ne narušavaju uslove rada i života.
Kako bi osigurali ugodan boravak u prostorijama u kojima svakodnevno boravimo, koristimo veliku količinu energije. Međutim, mi tu energiju možemo uštedjeti na nekoliko načina, korištenjem energijski efikasnih uređaja kao i energijski efikasnim ponašanjem. Ne vjerujete? Probajte. 

Koliko god se činile jednostavne i proste, najmanje radnje poput zatvaranja česme dok perete zube ili prevoz biciklom do posla, umjesto vožnje automobilom doprinijet će uštedi energije. Također, umjesto običnih, koristite štedne sijalice koje troše i do 5 puta manje energije od onih sa užarenim vlaknom.  Gasite svjetlo u prostorijama u kojima ne boravite, kao i televizor i računar ukoliko ih ne koristite. Također, morate znati da screensaver ne štedi energiju. 

Uređaji kao što su mikrovalna, DVD, računar, i svi drugi uređaji na kojima se nalaze lampice bez obzira ako su na standby-u, troše energiju jer su uključeni u struju. 

U velike potrošače energije u domaćinstvu ubrajaju se i frižider, zamrzivač, mašina za veš, sušilica i električni šporet. Jedan od pametnih načina upotrebe kućanskih aparata jeste da dok kuhate uvijek stavljate poklopce na posude, na taj način toplota će se duže zadržati u posudi, a s druge strane uštedjet ćete i do 20% energije.

Iako možda zvuče kao lekcija iz školskih udžbenika, ovo su samo mali trikovi kako i vi možete biti energijski efikasni. Osim što će doći do smanjena energije, doći će i do smanjena računa za električnu energiju.

Mnogima će se ove uštede učiniti malim, međutim, kada je u pitanju ova tema i malo je mnogo. Vrijeme je da se krene od nečega, zašto kao pojedinci ne bi krenuli od prostorija u kojima svakodnevno najviše boravimo.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.