20.9.2018. 19:00
0
Naučnici otkrili šta nam je Potrebno da budemo hrabriji
Dok je Dž. R. R. Tolkin pisao da se hrabrost može naći na neobičnim mjestima, naučnici su, zapravo, otkrili gdje se hrabrost zaista nalazi.

Istaživači sa Univerziteta u Upsali i brazilskog Državnog Univerziteta su otkrili da grupa ćelija “zakopana” u hipokampusu ljudskog mozga igra ključnu ulogu u suočavanjima sa našim strahovima.

Naučnici objašnjavaju da manipulacijom neurona ćelije oriens-lacunosum moleculare (OLM) može da se utiče na to koliko je osoba zabrinuta, ili koliko je spremna da rizikuje.

“Otkrivanje uloge ovih neurona osvjetljava šta je osnova kognitivnih i emocionalnih procesa hrabrosti i nagovještava novi put kojim bi naučnici liječili anksioznost”, kaže autor studije dr Sanja Mikulović, prenosi CDM. 

“OLM ćelije sihronizuju regione mozga koji kontrolišu anksioznost, ili ga bar minimalizuju”, kaže Mikulovićeva.

Istraživači smatraju da razvoj antidepresiva osmišljenih da utiču na ove ćelije mogu doprinijeti efikasnijem liječenju anksioznosti. Isti istraživački tim je takođe utvrdio da su OLM ćelije veoma osjetljive na nikotin, što ukazuje na to da ove ćelije mogu da objasne zašto ljudi puše kada su uznemireni.

Bilo da ste hobit koji se približava planini Usuda, ili osoba koja živi u konstantnom strahu, mala manipulacija ćelija vašeg hipokampusa je ono što vam treba kako biste postali hrabriji.



(Lejla Trle) 

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.