21.12.2018. 8:26
0
Dursum Halilović ne da zanatu da izumre: Varošicom odzvanja jedini kovački čekić
Dursum Halilović (65) je vlasnik jedine preostale kovačke radnje u Bosanskoj Otoci, varošici smještenoj pored rijeke Une, između Bihaća i Bosanske Krupe.

On kaže kako pomenuti zanat na ovim prostorima ima dugu i bogatu tradiciju. Prisjeća se prošlih vremena kada je lupa kovačkih čekića odzvanjala ovim mjestašcem jer je bilo nekoliko kovačkih radnji.

Halilović kaže kako je nastavljač porodične tradicije i dodaje kako je i njegov otac bio nadaleko čuveni kovač. U međuvremenu, kako je vrijeme odmicalo, kovača je bivalo sve manje, a danas je jedina preostala kovačnica u njegovom vlasništvu.

"Da budem iskren, posla je iz godine u godinu sve manje jer su tržište preplavili industrijski proizvodi koji su jeftiniji, pa je i za kovača manje posla. Istina, njihov kvalitet se ne može porediti s ručnom izradom, ali danas je ljudima cijena u prvom planu. Ipak, i u takvim uslovima se opstaje, a u ovom poslu važni su inovativnost i kvalitet", kaže za "Nezavisne" ovaj vrijedni zanatlija.

Dodaje kako je u posljednjih desetak godina postao poznat po izradi malih topova, funkcionalnih suvenira koji se mahom koriste za vrijeme ramazana, kada se njima označava početak iftara.

"Za izradu jednog takvog topa potrebno mi je barem mjesec dana. Istokarim topovsku cijev koju potom obložim jasenovim i hrastovim drvetom. Samo ove dvije vrste drveta su kvalitetne za izradu topova, a drugo ne dolazi u obzir. Posljednji top sam izradio i otpremio za Bužim, a za Sarajevo sam već proizveo osam ili devet ramazanskih topova", kaže ovaj kovač. 

Dodaje kako je upravo završio izgradnju zaprežnih saonica po narudžbi kupca iz Kiseljaka i one će biti izložene u jednom etno-selu na tom području.

"Predviđeno je da ove zaprežne saonice vuku dva konja. Imaju dva dupla sjedišta za šest osoba, a izradio sam ih od jasenovog drveta i željezne konstrukcije", objašnjava Halilović.

Inače, ova kovačnica je nadaleko poznata po izradi potkovica za konje, a ovaj kovač je pravi majstor i za potkivanje konja, za šta su potrebni veliko znanje i umješnost. "Konja nije teško potkovati ukoliko je miran. Tada sve bude gotovo za pola sata. Ali problemi su kada čovjek dovede mladog konja, kojeg treba prvi put potkovati. Tada nastaju problemi", ističe Halilović.

Iako je posla manje, Dursum ne planira da zatvori kovačnicu i kaže da će se do kraja života baviti ovim drevnim zanatom.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.