10.2.2021. 11:49
0
Savjeti za lakši rad od kuće
Izazovi rada od kuc´e postali su teški u doba pandemije.

Sigurno ste primijetili da je iscrpljujuće biti cijeli dan na video-konferencijskim pozivima. Za to postoje dobri razlozi potpomognuti naukom, prenosi Kurir.

S jedne strane, presudno je, sada više nego ikada, održavati međuljudsku vezu i imati uključenu kameru dok razgovarate sa ljudima. Video konferencije su trenutno najbliže oponašanju normalnog radnog okruženja. Ipak, virtuelni sastanci koji se održavaju u kontinuitetu zamorniji su od redovnih interakcija licem u lice.

Govor tijela - ili njegov izostanak - stvara izazove u radu na daljinu. Prema principu komunikacije dr Alberta Mehrabijana, prilikom komunikacije upijamo samo sedam odsto reči, 38 odsto tonaliteta i 55 odsto govora tijela. Podsvjesno smo prilagođeni prikupljanju signala u govoru tijela, koje može biti teško ustanoviti preko video poziva, a potpuno nemoguće razlučiti telefonom.

U slučaju video poziva gdje je vidljivo samo lice vašeg saradnika, naša fiziologija očajnički pokušava da uhvati više signala govora tijela. Prirodno, nismo u mogućnosti da ih akumuliramo, što dovodi do veće potrošnje energije i iscrpljenosti. Ako biste prešli na samo glasovne pozive, onda se ne fokusirate na govor tijela, već samo na riječi i tonalitet. Otuda, komunikacija i razumijevanje mogu biti bolji. Kao prijedlog, sastanci sa više od tri ili četiri osobe mogu se pokrenuti pomoću video režima, a zatim prebaciti samo na glas, dok bi za jedan-na-jedan bilo bolje da uključite video.

Svi smo u režimu preživljavanja

Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je da nas je neizvijesno okruženje sa kojim smo se svi suočili dovelo u režim preživljavanja. Režim preživljavanja aktivira limbički mozak - dio mozga koji je zadužen za ponašanja i emocionalne reakcije - i zalihe adrenalina. Zamislite da hodate džunglom, znajući da predator može da izviri svakog trenutka - to je isto okruženje za naš nervni sistem, različitog stepena za različite ljude, u zavisnosti od njihove situacije. U suštini, to znači da ste u stanju pripravnosti i da neprestano morate gledati preko ramena. Negativne poruke oko nas samo pogoršavaju stvari. Zbog svih ovih faktora trošite dodatnu energiju a da toga zapravo niste svijesni.

Stalna neizvjesnost iscrpljuje

Zbog neizvjesnosti, možda ćete se i sami naći u pravljenju više planova. Ako se ovo desi, idete sa planom A, ili pak sa planom B. Zatim, idete sa planom C i dijelovima plana E. I tako dalje. Ovaj obrazac je uobičajen za korporativne lidere sa visokim inteligencijama i sposobnostima za planiranje. Lideri moraju ostati samosvjesni i preuzeti brigu o radnoj sredini.

Osjećamo se manje fokusirani, iscrpljeni i neproduktivni. Kao lideri, neophodno je da postanete svjesni kako vaše metode rada u novom okruženju utiču na nivo energije. To je direktno mjerilo vašeg blagostanja i vašeg tima. Produktivnost je direktna posljedica. Nakon što se usredsredite na sebe, komunicirajte i edukujte druge u svom timu. Ovo je način da se timovi istinski povežu.

Lideri koji ne žele vježbati samosvijest, na kraju će postati preoštri prema sebi, praveći pritisak i uzrokujući više "neuhranjenih" nivoa energije. To je sigurno poslednja stvar koju želite.


(Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.