21.10.2015. 9:35
0
Travničanin "pobijedio" Hypo banku: Digao 30.000, trebao vratiti 70.000, a sad banka njemu vraća 11.000 KM
Predsjednik udruženja "Švicarac" Kemal Duraković zadovoljan je činjenicom da je u posljednjih 15 dana izrečeno 14 presuda u korist korisnika kredita vezanih za tečaj švicarskog franka, a na štetu Hypo banke, piše Avaz.

13 presuda donio je Općinski sud u Mostaru, a jednu Osnovni sud u Banjoj Luci, čime je broj pozitivnih sudskih rješenja donesenih u korist korisnika kredita dosegao skoro 400. Dakako, riječ je tek o prvostepenim presudama, tako da se čeka kako će odlučiti viši sudovi po žalbama Hypo banke.

"To je pozitivna i ohrabrujuća vijest za nas i nadam se da će u budućnosti biti još presuda u našu korist. Trenutačno samo na Općinskom sudu u Mostaru imamo oko stotinu zakazanih pripremnih i glavnih ročišta i vjerujem da će i one biti riješene kao i prethodni sporovi", kazao je Duraković u izjavi za medije.

Sve presude su istovjetne, a svi ugovori po presudama Općinskog suda u Mostaru se proglašavaju ništavnim i obvezuje se tužitelja (korisnik kredita) da Hypo banci vrati samo onaj iznos u konvertibilnim markama koji je i podigao na dan dobivanja kredita. Dakle, po presudama u Mostaru Hypo banka neće dobiti ni ugovorenu kamatu po ugovoru o kreditu, a uz to morat će platiti po svakoj presudi i sudske troškove koji se mjere hiljadama maraka, ovisno od vrijednosti spora.

Iz udruženja "Švicarac" naveli su primjer Edina Andelije iz Travnika koji je pobijedio Hypo banku na sudu. On je podigao kredit u iznosu od 30.000 maraka, a do presude je banci vratio 41.366 maraka. Po sudskoj presudi Hypo banka je dužna Andeliji izvršiti povrat 11.366 maraka. Vrijedi napomenuti da je Andelija kredit trebao vraćati još pet godina s mjesečnom ratom od 500 maraka, tako da je na podignutih 30.000 banci trebao vratiti više od 70.000! No, po sudskoj presudi ta obveza "skinuta mu je s vrata".

"Moram reći da su mnogi korisnici kredita u švicarcima podvrgnuti brojnim žestokim pritiscima iz banke, ali im mi poručujemo da nikada nećemo odustati od ove borbe i samo je pitanje vremena kada ćemo doći do konačne pobjede", komentirao je Duraković.

Inače, broj korisnika kredita koji su tužili Hypo banku konstantno raste i trenutno je aktivno oko 3.800 tužbi.

(Merima Druškić/Avaz)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.