26.10.2015. 15:54
0
U septembru niže potrošačke cijene
Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u BiH mjerene indeksom potrošačkih cijena u septembru ove godine u prosjeku su niže za 0,1 posto u odnosu na prethodni mjesec.
Prema podacima Agencije za statistiku BiH, prevoz je jeftiniji za 2,1 posto, rekreacija i kultura za 0,9 posto, alkoholna pića i duhan za 0,1 posto, za koliko su u prosjeku niže cijene u restoranima i hotelima, te u odjelu ostala dobra i usluge.

Odjeća i obuća su skuplji za 2,5 posto, obrazovanje za 0,9 posto, stanovanje, voda, električna energija i drugi energenti za 0,2 posto, namještaj, uređaji za domaćinstvo i  redovno održavanje kuće za 0,2 posto, dok su hrana i bezalkoholna pića, te zdravstvo skuplji za 0,1 posto.

U ostalim odjelima nisu zabilježene prosječne mjesečne promjene nivoa cijena.

Cijene u septembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, niže su za 1,8 posto.  

Odjeća i obuća su jeftiniji za 9,3 posto, prevoz za 8,3 posto, hrana i bezalkoholna pića za dva posto, a rekreacija i kultura za 0,3 posto.  

Prosječni rast cijena zabilježen je u odjelima alkoholna pića i duhan za 5,9 posto, obrazovanje za 2,5 posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i drugi energenti za 1,3 posto, zdravstvo za jedan posto te restorani i hoteli za 0,1 posto.

(Fena)



0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.