5.2.2016. 17:22
0
Kancelarija za veterinarstvo neopravdanom smatra zabranu Makedonije na uvoz životinja
Kancelarija za veterinarstvo Bosne i Hercegovine neopravdanom smatra odluku zabrane Republike Makedonije na uvoz i tranzit živih životinja, sjemena, jaja i embriona od životinja prijemčivih na bolest plavog jezika koji potiču iz BiH.
Ističu da odluka nije opravdana jer je bolest plavog jezika prisutna i u Makedoniji, te nije u skladu s preporukama Svjetske organizacije za zdravlje životinja OIE-a.

Kako između Makedonije i BiH nije bilo uvoza i izvoza životinja, smatraju da zabrana neće uticati na trgovinsku razmjenu dvije zemlje.

Bolest plavog jezika pojavila se u BiH, i u svim zemljama regiona u toku 2014. godine, a do danas u BiH zabilježena su tri žarišta te bolesti.

Iz država u kojima je potvrđena bolest plavog jezika, nakon privremene suspenzije uvoza i izvršene procjene rizika, dozvoljen je uvoz svih živih preživara (goveda, ovce i koze) uz određene dodatne garancije prema kojima se zahtijevaju dodatna testiranja životinja u cilju osiguranja da životinje nisu oboljele od bolesti plavog jezika.

Posljednji slučaj bolesti plavog jezika u BiH je prijavljen u novembru 2015. godine na području opštine Lopare. Trenutno se na tom žarištu provode propisane mjere suzbijanja bolesti, a po obavljenim mjerama i nakon zatvaranja žarišta, Kancelarija za veterinarstvo BiH će službeno obavijestiti OIE, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.
(Fena)
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.