31.5.2016. 11:02
0
Neto dobit Volkswagena pala za 19 posto u prvom kvartalu
Dobit je za period januar-mart pala na 2,37 milijardi eura sa 2,93 milijarde eura u istom periodu prošle godine.

Volkswagen je doživio pad neto dobiti za 19 posto u prvom kvartalu ove godine, dok pokušava da se izbori sa skandalom vezanim za vozila sa dizel motorima koja su bila opremljena da varaju na testovima emisije, javlja Anadolu Agency (AA). 

Njemačka kompanija se, također, suočila sa padom prodaje u Rusiji i Brazilu, zemljama koje se nalaze u finansijskoj krizi. 

Dobit je za period januar-mart pala na 2,37 milijardi eura sa 2,93 milijarde eura u istom periodu prošle godine. Prihodi su pali za 3,4 posto na 50,96 milijardi eura. 

Zarada i profitne marže pale su i za luksuzni brend Audi, koji je jedan od najprofitabilnijih u kompaniji. Operativna dobit smanjila se na 1,3 milijardi eura sa 1,4 koliko je iznosila prošle godine. Profitna marža pala je sa 9,7 posto u prvom kvartalu prošle godine na devet posto ove. 

Prodaja u Rusiji je pala za 35 posto zbog pada rublje koji je pratio pad cijena nafte, a za 17 posto u Brazilu, koji se nalazi u dubokoj recesiji. 

Kompanija je potvrdila prognozu za cijelu godinu, prema kojoj očekuje da če prihod od prodaje u 2016. godini pasti za pet posto u odnosu na prošlu godinu, a operativni prihod od pet do šest posto. 


(Anadolu Agency)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.