28.10.2016. 13:35
0
Gubici u budžetu FBiH više stotina miliona KM: Preko 1.000 firmi posluju bez odobrenja uz nelegalno zapošljavanje radnika
FOTO: Source.ba
Poreska uprava Federacije BiH /FBiH/ pronašla je u prethodnih godinu dana više od hiljadu firmi koje posluju bez odobrenja i nelegalno zapošljavaju više od 2.200 radnika, što proizvodi gubitke u budžetu od više stotina miliona KM, javlja Birn.

Prema podacima Poreske uprave FBiH, u akcijama sprovedenim od septembra prošle godine kontrolisane su 6.203 firme i utvrđeno da 1.002, odnosno 17 odsto, nisu imale odobrenje i da su poslovale u zoni sive ekonomije. 

U tim kontrolama zatečeno je 2.218 radnika koji nisu bili prijavljeni i za koje nisu uplaćivani doprinosi. 

U Poreskoj upravi FBiH ističu da takvo stanje dovodi do milionskih gubitaka u budžetu i da bi smanjenje sive ekonomije za samo jedan odsto dovelo do povećanja bruto društvenog proizvoda /BDP/ godišnje u FBiH za oko 187 miliona KM. 

Prema podacima Svjetske banke i drugih organizacija, procjenjuje se da se siva ekonomija u BiH, odnosno rad bez prijavljivanja, kreće u iznosu od oko 30 odsto BDP-a, a prethodnih godina se procjenjivalo da je bila i dosta veća. 

U Poreskoj upravi FBiH tvrde da je siva ekonomija posljedica korupcije, loših zakonskih rješenja ili poreskih osnovica, kao i neadekvatnih i sporih sankcija. 

"Prema trenutnoj situaciji, kaznena politika je takva da je više isplativo da se plate kazne za neprijavljivanje radnika nego da se posluje u zakonskim okvirima. Kako ne postoji pouzdana statistika koliko se ekonomskih aktivnosti u BiH odvija u neformalnim tokovima, ni mi ne možemo dati neke konkretnije procjene", kažu u Poreskoj upravi FBiH. 

U Udruženju poslodavaca FBiH navode kako su firme preopterećene nametima, s obzirom na to da se veliki broj njih koristi za "ispravljanje budžetskih deficita". 

Porezi na plate u BiH iznose i do 69 odsto, dok su u Francuskoj oko 47 odsto, NJemačkoj 45, a u Austriji, Italiji i Mađarskoj oko 40 odsto. Ispod 30 procenata su nameti na plate radnika u Velikoj Britaniji, Islandu i Švicarskoj.

(Srna)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.