31.3.2017. 13:31
0
Blokirani računi Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska ali ne i Konzuma
Prema podacima Finansijske agencije (FINA) danas su blokirani računi Agrokora, Leda, Jamnice, Tiska, PIK Vrbovce, ali ne i Konzuma. Blokiranje računa mogla bi biti potvrda medijskih spekulacija da su neki od Agrokorovih dobavljača pokrenuli postupke prisilne naplate svojih potraživanja.

Od ujutro blokiran je i žiro račun Belja.

Vlasnik Orbica Branko Roglić hrvatskim medijima potvrdio je da je njegova tvrtka krenula u taj proces, zbog duga od oko 10 miliona kuna zbog kojeg su već u decembru prošle godine prestali isporučivati robu koncernu.

Nakon toga se u medijima počelo spekulirati da je isto učinilo još desetak dobavljača, no nitko od njih službeno to nije potvrdio.

Oko 11,30 sati je u sjedištu Erste banke započeo sastanak najvećih dobavljača i domaćih kreditora Agorkora, odnosno četiri najveće hrvatske banke. Na sastanak su pozvani i predstavnici ruskih Sberbanke i VTB banke, no nije poznato da li na njemu i sudjeluju.

Sastanak se održava uoči sjednice Vlade na kojoj bi, kako je u petak ponovno potvrdio premijer Andrej Plenković, trebao biti usvojen prijedlog zakona o sistemskim tvrtkama.

Plenković je u izjavama za medije u Hrvatskom saboru u petak ujutro ponovio kako cilj tog zakonskog prijedloga nije spašavanje bilo koga pa ni vlasnika Agrokora Ivice Todorića, već zaštita hrvatskog gospodarskog i finansijskog sistema.

Neslužbeno, tzv. standstill aranžman između kreditora i Agorkora je dogovoren, a svrha sastanka je da se o njemu informiraju dobavljači, kako ne bi pokrenuli postupke prisilne naplate.

No, također neslužbeno, ruski kreditori zaključivanje aranžmana uvjetuju nedonošenjem zakona o sistemski važnim kompanijama, čiji je prijedlog najavljen za današnju sjednicu vlade.

(Patria / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.