4.4.2017. 15:40
0
Plenković o Agrokoru: Ukoliko dođe do situacije da se trebaju promijeniti odredbe zakona spremni smo preuzeti odgovornost
Premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković kazao je danas u Mostaru da je cilj hrvatske vlade osigurati finansijsku i gospodarsku stabilnost zemlje i zato je pokrenuta inicijativa usvajanja posebnog zakona koji se tiče trgovačkih društava.

Ocijenio je i da je ta činjenica na neki način ubrzala procese potencijalnog dogovora  kreditora 'Agrokora' i dobavljača, a svako rješenje koje je održivo, kako kaže,  dobrodošlo je.

- Ukoliko se na slobodnom tržištu, slobodnim dogovorima, pronađe rješenje koje je dobro, Vlada će ga podržati. Ukoliko se dođe do situacije da se trebaju promijeniti odredbe zakona spremni smo preuzeti odgovornost i pomoći daljnjem procesu restrukturiranja koncerna - pojasnio je Plenković.

Na pitanje da li će se banke držati takvih principa, Plenković je naglasio da je sve to proces razgovora koji vode kompanija, banke i dobavljači, a oni imaju  poslovne odnose te ideje kako da sve to riješe. Također,  najavio je da će sve to pratiti Vlada.

- Zainteresirani smo da svaki dogovor koji postignu bude na dobrobit hrvatskog gospodarstva - kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

I premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić najavio je ranije da će razgovarati s predstavnicima Sberbanke, a Plenković je kazao da on nije znao za tu izjavu Vučića i da je s njim razgovarao načelno na neformalnom druženju na sinoćnjoj radnoj večeri u sklopu gospodarskog sajma u Mostaru. 

No važnim je Plenković nazvao dijalog koji se vodi sa svim zainteresiranim stranama, kao i  sve što može pomoći gospodarskoj stabilnosti i održivosti kompanije gdje god je ona prisutna, a to su sve zemlje jugoistoka Evrope.

Dodao je da je razgovarao s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem kada je istaknuto da se zakon koji se treba usvojiti odnosi samo na Hrvatsku i kompanije koje imaju sjedište u Hrvatskoj, ali postoji zainteresiranost da se ta stabilnost osjeti i u drugim zemljama gdje posluje ova kompanija.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kazao je da ovo pitanje više treba uputiti Vijeću ministara BiH te je samo izrazio očekivanje da dobavljači iz BiH budu tretirani kao i drugi dobavljači.

- Bez obzira na to koji od oblika sanacije stanja bude pripremljen važno je da 'Agrokor' ostane snažan privredni subjekt jer je to garancija da ostali mogu normalno funkcionirati - zaključio je Ivanić.

Kao što je poznato hrvatski gigant 'Agrokor' je zbog prezaduženosti (oko 6,4 milijarde KM) zapao u probleme. Ova kompanija i s njom povezane firme u regionu zapošljavaju oko 60.000 ljudi.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.