18.4.2017. 20:19
8
Izetbegović naredio da akcize moraju proći: SDA "četvorka" se prepolovila, ko je ostao dosljedan?!
U četvrtak 20. aprila zasjeda Predstavnički dom PSBiH i to redovna sjednica, jer nije bilo pristanka HDZ-a za vanrednu, na kojoj će biti set zakona koji će omogućiti povećanje akciza na naftu i naftne derivate, piše Patria.

Podsjećamo, na vanrednoj sjednici ranije održanoj 5. aprila odbačeni su ovi zakoni kao i hitna procedura, a nakon što tzv. četvorka (Šemsudin Mehmedović, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Senad Šepić) iz SDA nije podržala zakon, kao i poslanici Saveza za promjene koji inače čine vladajuću koaliciju zajedno s SDA, SBB i HDZ-om.

Nakon toga Vijeće ministara napravilo je tehničke izmjene (zarez tamo-ovamo op.a.) i ponovo uputila u hitnoj proceduri zakone u Parlament. Sada je važno da se zakoni i na Predstavničkom domu usvoje u hitnoj proceduri (prethodno usvojeni na Domu naroda), jer vremena više nema, a to je uslov za tranšu MMF-a, a kako tvrde iz vladajućih stranaka i izgradnju infrastrukture. Većina nije stabilna, pa se u SDA posebna pažnja obratila na tzv. četvorku, tačnije jednu polovinu (Šemsudin Mehmedović i Sadik Ahmetović), a u lobiranje se uključio i sam lider SDA Bakir Izetbegović o čemu svjedoči dopis upućen u Klub SDA koji potpisuje predsjednik SDA koji pojašnjava poslanicima važnost  ovih zakona. Interesantno je da je dopis upućen za devet poslanika bez Senada Šepića.

Kako otkriva naš izvor iz SDA sada je već jasno da će Mehmedović glasati za povećanje akciza, a nakon što je zatražio da se prihvati niz zaključaka. Takvi zaključću mogli su se čuti i na sjednici kada su odbačeni zakoni (Mehmedović se nije uključivao u raspravu), pa bliski saradnici Mehmedovića kažu da je ovo samo njegov izgovor da bi mogao glasati za, a kako nalaže i sam Izetbegović.

Za sada je sasvim jasno da Sokolović i Šepić neće promijeniti stav, dok je Ahmetović poručio da će odluku donijeti na samoj sjednici, ali je do sada bio na svim sastancima oko akciza.

- Zbog velikog broja vas koji zovete i medija koji traže komentar želim reći da nije istina da sam vidio niti išta o akcizama razgovarao sa Bakirom Izetbegovićem. Također, nikakve zaključke nisam potpisivao, niti usaglašavao sa kolegom Mehmedovićem i zaista nema potrebe da u javnosti iznose stavove koji nisu istiniti. Dosta je ovom narodu podvala i smutnje i ovo što pišem je moj način da kažem istinu i ne dozvolim da se manipuliše i sa mojim imenom, niti principima za koje se borim.

Javnosti je poznato da sam na sjednici Parlamenta BiH o raspravi o akcizama iznio set od 5 zaključaka koje sam predlagao da se prihvate. Ništa od tada nije promijenjeno i ja ću ostati na istim principima na kojima sam bio i dosad. Jasno je po reakcijama da će i kolega Sokolović, a ako neko želi mijenjati stavove i baviti se politikanstvom, neka to radi, ali ne preko mojeg imena i neka to objasni svojim biračima i narodu ove zemlje – kazao je Šepić.

I Salko Sokolović sličnog je stava, a što je nedavno kazao.

- Nemam potrebu da mijenjam svoj stav. Davno sam istakao razloge zbog čega neću glasati za akcize, a ovo što se pojavljuje u medijima, pa i  izjava mog predsjednika (Bakir Izetbegović) da je postignut dogovor i da ćemo nas četvorica glasati, ja demantujem, najprostije rečeno – kazao je Sokolović.

Kako god, stvari su sve jasnije kada je četvorka u pitanju, ali i većina na državnom nivou koja je sve nestabilnija.

(Patria / Haris Ahbabović)

8
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.