19.4.2017. 21:06
0
"Ne znam šta je bolje, da li skinuti snijeg s maline ili ne. Ako smrzne, neće biti dobro"
FOTO: Source.ba / Arhiva
Posljednji snijeg pričinio je štete na pojedinim poljoprivrednim kulturama, ali ne u mjeri koja bi se mogla okarakterizirati da je dramatična, kazali su za Agenciju Fena poljoprivredni stručnjaci u resornoj službi Općine Bugojno.

Međutim, postoji bojazan da bi se stanje u voćnjacima i malinjacima moglo pogoršati, ako se tokom noći temperatura spusti za još koji podiok ispod nule.

Naime, zbog težine snijega već je došlo do pucanja jednog broja, uglavnom ranije oštećenih grana i izdanaka.

Vlasnici poljoprivrednih parcela su, u više navrata, tresli snijeg s grana i stabljika, kako bi spriječili njihovo savijanje i eventualno pucanje. Strahuju, ipak, da bi se situacija u voćnjacima i malinjacima mogla pogoršati i da bi tek napupali cvjetovi i listovi mogli biti uništeni, s obzirom na to da su meteorolozi najavili novo zahlađenje i mraz.

Toga se pribojava i Hatidža Čatić iz naselja Drvetine koja je na površini od četiri duluma zemljišta, skupa sa kćerkom i zetom, zasijala malinu sorte „vilamet“.

- Ne znam šta je bolje, da li skinuti snijeg s maline, ili ne. U svakom slučaju, danas je puhao i vjetar, pa su sadnice većinom ogoljene. Ako krene mrznuti, neće biti dobro - kazala je.

Ne smije ni pomisliti, kaže, šta bi se moglo desiti ukoliko temperatura bude otišla „duboko u minus“.

- Još trpimo posljedice lanjskog snijega, koji je pao u maju. Dosta sadnica se osušilo, tako da bi nas dodatna šteta uništila. Strah me da na to i pomislim, jer od poljoprivrede svi živimo. Niko nije zaposlen - naglasila je.

Dodaje da se već nekoliko godina bavi rasadničkom proizvodnjom, i da u dva plastenika dimenzija stotinu, i trideset kvadrata, trenutno uzgaja rasad paradajza i paprike.

- Zbog hladnoće, morali smo dodatno zaštititi određena mjesta u plastenicima. Nadam se da će uskoro otopliti i da ćemo mi, poljopivrednici, mirnije spavati. Ovako, stalno smo pod pritiskom da bi, sve što smo uložili, moglo nestati - zaljučila je.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.