23.5.2017. 12:34
0
Bećirović: Uklanjanjem administrativnih barijera privući investitore
Iako je posljednjih godina poduzeto niz reformi u nastojanju da se poboljša poslovno okruženje, neophodno je i dalje raditi na pojednostavljivanju procedura i uklanjanju administrativnih barijera za investitore – izjavila je danas novinarima tokom Sarajevo Business Foruma sekretar Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) Maida Bećirović.
- Svjesni smo činjenice da procedure za investiranje kako u BiH, tako i u zemljama regiona, nisu nimalo  jednostavne i moramo se složiti sa nekim investitorima koji kažu da je  poprilično komplikovano investiciono okruženje i uslovi poslovanja. Mislim da tim prije moramo što više raditi kako bi smo pojednostavili poslovanje, ustvari kako bismo svi mi bili servis privredi – dodala je Bećirović.  

Prije svega, navela je, potrebno je ukloniti sve administrativne barijere koje čine proces registracije dugim, kao i procese prikupljanja raznih dozvola, kao što su građevinske i  urbanističke.

- Mogli smo vidjeti da su današnji panelisti na SBF-u veoma zainteresirani za BiH, da su oduševljeni njenim ljepotama, resursima kojima raspolaže,  prvenstveno vodama. Izrazili su prije interes za sektor turizma i to ne  samo u smislu da posjete BiH , nego i da razvijaju turističku infrastrukturu u BiH. Sektor zadravstvenog turizma je jako interesantan, kao i metalski i sektor proizvodnje hrane - dodala je Bećirović.

FIPA, po njenim riječima, svih ovih godina aktivno učestvuje na SBF-u, koji igra važnu ulogu u promociji, kako cijele BiH , tako i njenih investicionih potencijala.

-  Ukoliko  govorimo o rezultatima promotivnih aktivnosti generalno, a samim tim i SBF-u,  ove godine smo imali priliku da se susretnemo sa nekim novim destinacijama, novim potencijalnim investitorima iz zemlja koje dosad nisu pokazivale značajan interes za ulaganje u BiH, a jedna od tih zemlja je Indonezija. Imali smo vrlo važne sastanke i oni su jako zainteresovani za saradnju  - dodala je Bećirović.

(Fena/Alen Avdić) 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.