19.6.2017. 11:43
1
INA više nije jedina u igri, za dionice u Energopetrolu zainteresirani i drugi kupci
Hrvatska INA zatražila je nedavno preuzimanje 22 posto dionica u Energopetrolu, čiji je vlasnik Vlada Federacije BiH. Kupi li INA Vladin udio u nekad najsnažnijoj bh. naftnoj kompaniji, imat će vlasnički paket od 89 posto, uz 11 posto koji imaju mali dioničari.

Prema saznanjima agencije Patria hrvatska kompanija više nije jedina zainteresirana za Vladine dionice u Energopetrolu. Nezvanično, Vlada bi ponudu uskoro mogla dobiti i od nekoliko drugih renomiranih naftnih kompanija, među kojima je i jedan domaći distributer nafte.

Inina ponuda za Vladine dionice u EP krajem 2016. iznosila je tek 2,30 KM za dionicu, ili ukupno 4.169.127 KM za 1.812.664 dionica u Energopetrolu, dok bi ponuda novog kupca išla iznad 50 miliona eura. Nominalna vrijednost dionice EP kreće se oko 12 KM, iako, tvrde stručnjaci, i to je daleko ispod stvarne vrijednosti Energopetrolovih dionica, pa 50 miliona eura koje se spominju i nije tako basnosnovna cifra kako izgleda.

- Energopetrol jeste zadužena kompanija. Govori se o ukupnom gubitku od oko 209 miliona KM, što je za 120 miliona KM iznad visine kapitala Energopetrola. Ali, uz dobru organizaciju ovaj dug se relativno brzo može sanirati – tvrdi izbor NAP-a iz ove kompanije.

- Energopetrol ima najbolju maloprodajnu mrežu u BiH, pa je prosto nerealno govoriti da kompanija nema perspektivu – dodaje ovaj izvor.

Potencijalni investitor navodno bi ponudio otkup i dionica Vlade i dionica malih dioničara, što sve skupa predstavlja ne tako mali paket od 33 posto.

Novi kupac odgovarao bi i Vladi FBiH. Savjetnica premijera Fadila Novalića Aida Soko nedavno je izjavila da nije isključeno da EP zbog visokog dugovanja može otići i pod stečaj.

A, takvu odluku može donijet samo INA, kojoj EP duguje najviše. Podsjećamo, iako je prema ugovoru bila obavezna investirati u EP, INA je sve vrijeme od ulaska u EP kompaniji davala pozajmice po visokim kamatnim stopama, što je stvorilo dug EP prema INA-i.

U svom komentaru Soko je dodala da Vladu, uz prodaju dionica, istovremeno zanima i to da radnici EP ostanu na svojim mjestima. Stečaj bi upravo znači suprotno od toga.

Prodajom udjela novom investitoru Vlada bi dobila više novaca od dionica u EP nego što nudi INA, ali i zadržala prijeko potrebna radna mjesta.


(Patria/Admir Oručević)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.