7.7.2017. 16:09
0
"Tržište malina u BiH godišnje vrijedi oko 300 miliona KM"
Sastanak proizvođača malina, predstavnika hladnjača za skladište malina i predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede održava se danas u Novom Travnku, na kojem će se pokušati pronaći rješenje za problem u koji su zapali malinari iz Federacije zbog niske otkupne cijene malina ove godine, piše NAP.

Hladnjačari su ove godine ponudili najviše 1,5 KM za kilogram maline što su uzgajivači odbili, ocjenjujući to kao urušavanje bh. malinarstva.

Predsjednik udruženja “Travnička malina” Edin Mameledžija rekao je ranije za agenciju Patria da se tržište maline u Bosni i Hercegovini godišnje procjenjuje na oko 300 miliona KM, te da država mora zaštititi uzgajivače po svaku cijenu.

- Tražimo da otkupna cijena malina u BiH prati cijene na evropskom tržištu. Samo na takav način možemo biti konkurentni i pomoći bh. privredu– rekao je Mameledžija.

Vlasnici hladnjača tvrde da nisu prodali sve zalihe maline od prošle godine, zbog čega su ponudili skoro dva puta nižu cijenu za malinu nego u 2016. Govori se o tome da su bh. hladnjačari maline otkupili od bh. uzgajivača tokom ljetne sezone, ali su čekali Božić da je plasiraju na evropsko tržište, kada je cijena maline naveća. Tada su se pojavile enormne količine maline iz Poljske po povoljnijim cijenama, pa su maline iz BiH ostale u hladnjačama.

Malinari upozoravaju da se neki od nakupaca žele obogatiti preko noći na račun bh. malinara, ali se nadaju da su sada vidjeli da to nije moguće.

(Patria / Haris Ahbabović)

BiHMaline
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.