21.8.2017. 17:35
0
Dedić razgovarao sa predstavnicima američke ambasade u BiH
Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić danas je razgovarao s prvim sekretarom Ekonomskog odjela američke ambasade u BiH Johnom Ashwortom, zamjenicom šefa Ekonomskog odjela Marissom Smith i predstavnicom Ministarstva poljoprivrede SAD-a Sanelom Stanojčić o aktuelnim temama u poljoprivredi, posebno o nepovoljnim vremenskim prilikama i utjecajima na poljoprivrednu proizvodnju, te planovima Ministarstva u narednom periodu.

Dedić je istakao da Ministarstvo trenutno provodi Projekt razvoja navodnjavanja koji je finansiran kreditnim sredstvima Svjetske banke, a implementacija je započela 2013. Razvojni cilj projekta je unaprijediti učinak sistema navodnjavanja i institucija za navodnjavanje radi pružanja podrške poljoprivrednim proizvođačima u projektnim područjima.

- Da bi se uspješno nosili sa sušama koje su, po nekim preliminarnim procjenama, ove godine pričinile velike štete na usjevima, potrebna su snažnija ulaganja u sisteme navodnjavanja i uvođenje novih tehnologija, a ovaj projekt se pokazao kao dobar način rješavanja ovog problema. U Projekt je trenutno uključeno 10 općina iz FBiH, a bilo bi dobro da sve općine imaju izrađene projekte navodnjavanja spremne za realizaciju, jer smo osma zemlja u Evropi po raspoloživosti vodnih resursa i projekte navodnjavanja je puno lakše realizovati nego u mnogim drugim zemljama. Stoga ćemo u narednom periodu nastojati podržati slična ulaganja kako bi povećali postotak navodnjavanih površina u FBiH - kazao je ministar Dedić, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH.  


(Fena/Admir Oručević)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.