21.10.2017. 8:57
0
Zakon o ograničenju duhana neće dovesti do smanjenja pušenja u FBiH, već procvat crnog tržišta
Hotelijeri, ugostitelji, restorateri, malotrgovci i vlasnici nargila barova koji se protive usvajanju Nacrta zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje uputili su otvoreno pismo predlagaču ovog zakona Ministarstvu zdravstva Federacije BiH, ali i cjelokupnoj BH javnosti.

U pismu navode da Ministarstvo Nacrtom zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje direktno utiče na njihovu sudbinu.

„Vaš nacrt zakona direktno utiče na prihod trgovaca, posebno malih trgovaca. Ukidanjem mogućnosti isticanja proizvoda (zabrana stavljanja proizvoda na vidljive police) ukidate i naš dio zarade koji postižemo sa poslovnim partnerima i ugrožava naš opstanak na tržištu. A i za taj dio plaćamo porez“, navodi se u pismu. Potpisnici tog pisma smatraju da niko neće prestati pušiti zato što ne vidi cigarete, već će samo preći na nelegalne proizvode čije prodavce, navode, niko ne spriječava da se reklamiraju i svoju robu prodaju na ulici, na pijaci, i putem interneta. To se, navode dalje, vidi iz iskustva u zemljama u regionu.

„Mi trgovci smo već potpuno ugroženi, jer se crno tržište rasplamsava sve više, a rezultati borbe protiv šverca duhana i duhanskih proizvoda izostaju iz godine u godinu. Ovakve odredbe će stanje samo pogoršati. U protekle četiri godine legalno tržište duhanskih proizvoda je smanjeno za 42%, zbog čega su trgovci direktno izgubili 55 miliona KM“.

„Poštovani, na koji način ste predvidjeli regulisati smanjenje uposlenih u maloprodaji? Do toga će doći, sigurno. Sa svim troškovima koji u novom zakonu stoje pred malotrgovcima, otpuštanja su neminovna! Ko će nadoknaditi gubitak ugostiteljima? Pričali smo mi sa kolegama iz zemalja u okruženju, evo i sada, kada u Hrvatskoj imate podijeljene lokale gdje se puši i objekte gdje je pušenje zabranjeno, ovi drugi zjape prazni. A država traži svoje i za zakupnine i za poreze i sve. Hoće li se država odreći svojih prihoda ako zabrani pušenje u svim lokalima“?

Ugostitelji predviđaju da bi morali otpuštati radnike zbog pada prometa. Konkretno, navode, procijenjuje se pad broja uposlenih veći od 20%. Na nivou BiH to iznosi 259,9 miliona KM i prosječni pad prihoda od PDV-a za oko 38 miliona KM, u poređenju sa 2016. godinom.

„Obraćamo vam se u ime 55.000 osoba uposlenih u trgovini, 150.000 osoba uposlenih u turizmu i ugostiteljstvu, u ime 20.000 vlasnika privrednih subjekata iz oblasti turizma, 9.672 ugostiteljskih objekata koji posluju na području Federacije BiH, te preko dva miliona punoljetnih pušača-poreskih obveznika i osoba sa pravom glasa“, navodi se, između ostalog, u pismu upućeno Ministarstvu zdravstva FBiH, prenosi NAP.

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.