10.11.2017. 16:59
0
Biznis forum u Neumu: Samo će prilika da privređuju i napreduju zadržati mlade u BiH
Bosna i Hercegovina mora osigurati dobar život građanima i građankama, a to je moguće samo kroz jačanje privrede i osiguravanje visokog dohotka – jedna je od poruka upućenih sa Biznis foruma „Rasterećenjem privrede do novih radnih mjesta“ održanog u Neumu, 8. 11. 2017. godine.
Biznis forum u Neumu okupio je privrednike, predstavnike vladinog, nevladinog i akademskog sektora i mlade preduzetnike, a razgovaralo se o teretima koji ograničavaju rast i razvoj privrede u Federaciji BiH, sa fokusom na Hercegovačko-neretvanski kanton i općinu Neum, mogućnostima za njihovo prevazilaženje, inicijativama i aktivnostima koje se provode u svrhu ekonomskih reformi, programima i mjerama poticaja zapošljavanju i samozapošljavanju, posebno mladih, te prilikama i preprekama za pokretanje biznisa. 

Problemi u privredi moraju se rješavati saradnjom svih nivoa vlasti, dodatnim edukacijama i većim finansijskim izdvajanjima za podršku u pokretanju biznisa, posebno mladih jer oni su naša snaga.” – istakao je Živko Matuško, načelnik Općine Neum.

Tokom foruma je predstavljena i inicijativa za izmjene Zakona o PDV-u kojom je predviđeno pomjeranje roka plaćanja PDV-a za male privrednike s ciljem olakšavanja poslovanja, ali i rezultati istraživanja dodjele budžetskih poticaja privredi u periodu 2012-2015.

U BiH nema okruženja za razvoj privrede. Nema okruženja koje mladima pruža mogućnost za razvoj biznisa i upravo se zbog toga Institut za razvoj mladih KULT odlučio uhvatiti u koštac sa izazovima u kreiranju boljeg poslovnog ambijenta za mlade ali i sve bh. građane i građanke jer to će ih zadržati u BiH. Ambijent koji im pruža mogućnost da privređuju i napreduju.” – poručio je Jasmin Bešić izvršni direktor Instituta za razvoj mladih KULT.

Biznis forum organizovao je Institut za razvoj mladih KULT pod Visokim pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH dr. Dragana Čovića, u saradnji s Federalnim ministarstvom razvoja, poduzetništva i obrta i Općinom Neum.

Biznis forum se organizira u okviru inicijative pod nazivom „Poslovni prostor BH“ koju Institut za razvoj mladih KULT od 2014. godine provodi u okviru Projekta održivosti civilnog društva u Bosni i Hercegovini (CSSP), koji realizuju Centri civilnih inicijativa (CCI) i Centar za promociju civilnog društva (CPCD), a koji je podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.