23.11.2017. 15:42
0
Model javno-privatnog partnerstva bi mogao poboljšati ili rasteretiti javnu potrošnju
Nepovjerenje javnosti u koncept javno-privatnog partnerstva, glavna je prepreka provođenju projekata po tom modelu u BiH, istaknuto je danas u Sarajevu na predstavljanju rezultata projekta "Javno-privatno partnerstvo".
Navedeno je da je kao rezultat projekta priređen opći model zakona o javno-privatnom partnerstvu i prateći podzakonski akti, što je ključni korak u pripremi nacrta legislative usklađene sa specifičnim potrebama glavnih korisnika projekta.

Ured koordinatora za reformu javne uprave je prošle godine pokrenuo navedeni projekt kako bi u BiH bio uspostavljen funkcionalan sistem javno-privatnog partnerstva, usklađen sa standardima EU, a čiji su glavni korisnici vlade Fedracije BiH, Republike Srpske i Brčko Distrikta.

Pravni ekspert za javno-privatno partnerstvo Veljko Trivun naglasio je da je u sklopu projekta pokušano skinuti stigmu sa tog koncepta zbog percepcije javnosti o pljački i bogaćenju privatnih partnera u takvim aranžmanima.

Koordinator Ureda za reformu javne uprave Vijeća ministara BiH Dragan Ćuzulan rekao je da je, na osnovu dosadašnjih iskustava, potrebno poboljšati zakonodavni okvir i olakšati procedure za takve projekte.

Dodao je da su u sklopu projekta održane obuke za 350 državnih službenika na svim nivoima i da očekuju da znanje o javno-privatnom partnerstvu rezultira konkretnim projektima. 

Osnivač portala Posao.ba Edin Mehić naveo je da javno-privatno partnerstvo nije trend ili nešto što je pristupačno samo razvijenim društvima, već koncept kojim su riješeni brojni problemi u funkcionisanju gradova poput Londona 1980-ih. 

Tokom projekta kompletirano je i pet vodiča koji su objedinjeni u tri knjige: Vodič za obuku o javno-privatnom partnerstvu, Metodologija za javno-privatno partnerstvo i Metodologija za procjenu vrijednosti za novac u projektima javno-privatnog partnerstva.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.