7.12.2017. 20:30
1
Fadil Novalić poručuje: U Nacrtu budžeta za 2018. godinu povećan je transfer kantonima i općinama na 18 miliona KM
Prilikom razmatranja rebalansa budžeta Federacije BiH na vanrednoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH federalni premijer Fadil Novalić komentirao je danas jučerašnje izjave poslanika, a današnje delegata iz Unskosanskog kantona u kojima se, kako kaže, „sistemski generiše jedna činjenica da je taj kanton kažnjen nebrigom Vlade“.

- Za kantone FBiH se izdvaja oko 54,5 posto sredstava od indirektnih poreza plus sredstva koja se izdvajaju iz federalnog budžeta. U Nacrtu budžeta za 2018. godinu povećan je transfer kantonima i općinama na 18 miliona KM, a uz to dodatnih pet miliona KM predviđeno je za jedinice lokalne samouprave za izgradnju industrijskih zona - rekao je Novalić.

Prepoznavajući značaj izgradnje aerodromske infrastrukture, ali i njihov potencijal u jačanju sektora turizma ističe da je rebalansom planirano dodatnih 7,5 miliona KM u izgradnju infrastrukture na aerodromima u Mostaru, Tuzli i Bihaću iz namjenskih sredstava putničke avio takse.

Dodao je da će se za bihaćku bolnicu na narednoj sjednici Federalne vlade usvojiti odluka, kojom će se, između ostalog, planirati sredstva za tu bolnicu iz sredstava ostvarenih iz privatizacije.  

Također planirana su sredstva od GSM licence koja će u narednom periodu biti uplaćena u budžet FBiH od Vijeća ministara u iznosu od ukupno oko 4,5 miliona KM, a koja će se također usmjeriti za izgradnju magistralnih i lokalnih cesta.

Tokom rasprave delegat Kluba Bošnjaka Admir Hadžipašić izrazio je žaljenje što su sredstva za poljoprivredu smanjena za milion KM.

-  Odbor za poljoprivredu je zahtijevao povećanje budući da je katastrofalna situacija u ovoj oblasti. Ovakavim rebalansom ne dajemo apsolutno podršku poljoprivredi  - dodao je Hadžipašić.

Rebalansom je u sektoru poljoprivrede planirano dodatnih 7,7 miliona KM iz sredstava Klirinškog duga koji će se usmjeriti na ime izmirenja obaveza iz ranijeg perioda prema poljoprivrednicima.

- Time bi se, uključujući sredstva planirana budžetom za 2018. godinu, ove obaveze u potpunosti trebale izmiriti - naglasio je Novalić.

Delegatkinja Kluba ostalih Segmendina Bajramović Srna smatra stramotnim što je rebalansom skinuto 50.000 KM za stambeno zbrinjavanje Roma.

Delegat Kluba Hrvata Edim Fejzić sugerisao je Vladi da planira dodatnih dva miliona KM za BPK jer smatra da bi došlo u pitanje isplata plata svih uposlenih u Bosanskopodrinjskom kantonu.

Delegatkinja Kluba Srba Draženka Subašić zamjerila je što se kroz izmjene i dopune ovogodišnjeg budžeta FBiH nisu našla sredstava za uvezivanje staža navodeći da taj dug neće nestati.

Predsjednik Kluba Bošnjaka Osman Ćatić predložio je da se pri izradi prijedloga budžeta, kao i popratnog akta o njegovom izvršenju, navedu jasni kriteriji raspodjele sredstava za transfere nižim nivoima vlasti.  

- Za 116 miliona KM povećani su kapitalni transferi i izdaci i po tome vidimo da se Vlada ponaša odgovorno - rekao je Ćatić.

Navedeno povećanje je rezultat raspoređivanja sredstava Klirinškog duga na izgradnju putne infrastrukture.

Planiran je kapitalni transfer JP Autoceste FBiH u iznosu od 107 miliona KM koji će biti usmjeren na izgradnju brze ceste Lašva – Nević polje gdje se namjerava usmjeriti 100 miliona KM i dionicu autoceste mostarska zaobilaznica Sjever i Jug, gdje se namjerava usmjeriti sedam miliona KM.

Glasanje delegata Doma naroda FBiH o rebalansu budžeta Federacije za 2017. godinu planirano je nakon okončanja izjašnjavanja o preostalim tačkama dnevnog reda vanredne sjednice.

(Fena / Haris Ahbabović)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.