5.1.2018. 11:28
0
Da li je na pomolu pravi kolaps: Zbog neusvajanja budžeta FBiH upitna redovnost penzija u FBiH
FOTO: Source.ba / Arhiva
Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje /PIO/ zbog neusvajanja budžeta Federacije BiH /FBiH/ za ovu godinu nije produžen revolving kredit kod komercijalnih banaka u visini od 74 miliona KM, čime je dovedena u pitanje redovna isplata penzija, prenosi "Dnevni avaz".

Član Upravnog odbora Zavoda Omer Omerefendić rekao je da decembarske penzije, čija isplata počinje danas, nisu upitne, ali jesu januarske. 

Omerefendić je podsjetio da je ugovor za revolving kredit istekao 31. decembra 2017. godine, a upravo je tim sredstvima posljednjih mjeseci bila omogućena redovna isplata penzija. 

"Zahvaljujući ovom kreditu koji smo imali kod komercijalnih banaka, isplata je trajala dva-tri dana. Isplaćivanje je počinjalo petog u mjesecu. Ali, ovaj kredit nije obnovljen, jer za to treba finansijski plan i budžet", pojasnio je Omerefendić, koji je i predsjednik Skupštine saveza penzionera FBiH. 

On je napomenuo da će se o novonastaloj situaciji razgovarati na sjednici Upravnog odbora PIO, koja bi trebalo da bude održana u narednih petnaestak dana. 

"Ako ne bude usvojeno barem privremeno finansiranje, imaćemo velikih problema u narednim mjesecima. Oko 14 miliona KM ostalo nam je od starog kredita, tako da ćemo januar nekako pregurati, ali s mogućim kašnjenjem. Međutim, poslije toga sve je moguće", rekao je Omerefendić.

Prema njegovim riječima, isključivo od ovog kredita zavisi da li će penzije biti isplaćivane 5. ili 15. u mjesecu. 

"Do sada smo funkcionisali tako da kredit uzmemo 1. i vratimo do 15. Sada dolazimo u situciju da ćemo morati pomjerati isplatu penzija, što nije dobro", naveo je Omerefendić. 

(Srna / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.