13.6.2018. 11:00
0
BH-Gas od danas član Evropske mreže operatora transportnog sistema prirodnog gasa
Na 34. sastanku Generalne skupštine Evropske mreže operatora transportnog sistema prirodnog gasa ENTSOG koja se održava danas u Bukureštu BH-Gas je zvanično primljen u članstvo ove organizacije.

Budući da Bosna i Hercegovina nije zemlja članica Evropske Unije, BH-Gas će za sada imati status posmatrača u ovoj asocijaciji. 

ENTSOG je uspostavljen od strane Evropske unije Trećim energetskim paketom s ciljem da se omogući i poboljša saradnja između operatora transportnih sistema prirodnog gasa širom Evrope, te razvoj pan-Evropske transportne mreže u skladu sa ciljevima energetske strategije Evropske Unije i Energetske Zajednice zemalja jugoistočne Evrope.

Trenutno je 45 kompanija – operatora gasnih transportnih sistema u punopravnom članstvu u ENTSOG, dok je ukupan broj kompanija koje imaju status posmatrača 7, uključujući BH-Gas. Na ovaj način u ENTSOG je zastupljeno 27 zemalja članica Evropske Unije, odnosno Energetske Zajednice zemalja JIE.

BH-Gas već dugi niz godina ima dobru saradnju sa ENTSOGom, svoje razvojne projekte je promovisao i prijavljivao kod ove evropske asocijacije, i isti su već sadržani u Desetogodišnjim planovima razvoja mreže prirodnog gasa Evrope.

Primanjem u članstvo, BH-Gas je još jednom dobio potvrdu dosadašnjeg uspješnog rada i saradnje sa ovom asocijacijom. Članstvom se otvara mogućnost aktivnog učešća u daljem radu asocijacije zajedno sa drugim operatorima transportnih sistema Evropske Unije i okruženja u smislu razmjene informacija, kreiranja i usklađivanja razvojnih planova i promocije projekata iz oblasti prirodnog gasa, te što boljeg pozicioniranja Bosne i Hercegovine u gasnom sektoru regije.

Dodatna korist se ogleda i u mogućnosti ostvarivanja podrške i pomoći ENTSOG članovima u implementaciji obavezujućih dokumenata koji proizilaze iz Trećeg energetskog paketa, navodi se u saopćenju BH-Gasa. 

(Lejla Trle)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.