26.7.2018. 15:23
0
Porez samo na poklone iz inostranstva koji prelaze 2.000 KM
Građani koji su primili novac iz inozemstva u vidu poklona plaćat će porez samo ako ta vrijednost na godišnjem nivou prelazi 2.000 KM, poručili su iz Porezne uprave FBiH.

Svi ostali prihodi od rada ostvareni od rada u inozemstvu, bez ozbira na visinu, bit će oporezovani, po stopi od deset posto. 

Prihodi iz inostranstva neće biti oporezovani samo ukoliko je porez na dohodak plaćen u toj zemlji i ukoliko BiH sa tom zemljom ima zaključen sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja. 

Inače, do sada su 843 osobe od rada u inostranstvu za dvije godine ostvarile prihod veći od 37 miliona KM.

Iz Porezne uprave se pozivaju na Zakon o porezu na dohodak, koji je u primjeni od 2009. godine, te poručuju kako se ne može govoriti o uvođenju nikakvog novog poreza, prenosi Indikator.ba. 

- Trenutno se obrađuju podaci za prilive dohotka preko 10.000 KM, ali u cilju Porezne uprave je poštivanje načela pravednosti prema svim poreznim obveznicima, što znači da će svi prihodi iz inostranstva, bez obzira na visinu, biti predmet obrade Porezne uprave u narednom periodu, kaže glasnogovornica Porezne uprave FBiH Adisa Hamzić, prenosi Indikator.ba.

Obračun poreza zavisi od vrste dohotka ostvarenog iz inostranstva. Najčešće se radi o samostalnim djelatnostima kao što su, na primjer freelanceri, umjetnici, zdravstveni radnici, advokati, novinari i drugi.

Lejla Trle

PorezFBiH
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.