14.12.2018. 21:31
4
Koliko su ukupno dužne sve države svijeta i ko je na vrhu liste
Globalni je dug prošle godine dosegnuo rekordnih 184 hiljade milijardi dolara, objavio je u petak Međunarodni monetarni fond (MMF), povisivši svoju raniju procjenu iznosa duga za 1,1 posto.

U oktobru MMF je procijenio globalni dug na 182 hiljadi milijardi dolara.

Prema novoj je procjeni globalni dug u 2017. bio više nego trostruko veći od globalnog BDP-a, navodi se u ažuriranim podacima u MMF-ovoj bazi o globalnom dugu.

"U prosjeku globalni dug sada premašuje 86 hiljada dolara po osobi i više je nego dva i pol puta veći od prosječnog dohotka po stanovniku", ističu u MMF-u.

Više od polovine iznosa duga otpada na tri najveća dužnika - Sjedinjene Države, Kinu i Japan, čiji je udio u globalnom dugu veći od udjela u globalnom BDP-u, dodaju, prenosi N1.


(Amila Alijagić)

Dug
4
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.