24.1.2019. 13:57
0
Kantonalna sarajevska preduzeća ostvarila prihode od 274 miliona KM, ali rashodi iznose preko 284 miliona KM
Skupština Kantona Sarajevo razmatra na današnjoj sjednici izvještaje kantonalnih javnih preduzeća, zdravstvenih i institucija kulture te komunalnih preduzeća za 2017. godinu.

U prvom dijelu sjednice izvještaji koji s prezentirani kontinuirano prate ostvarene rezultate poslovanja kantonalnih javnih komunalnih preduzeća (KJKP) - Vodovod i kanalizacija, Sarajevogas, Toplane, Rad, Park, Pokop i Tržnice-pijace te javnih komunalnih preduzeća (JKP) Vodostan Ilijaš, Komunalac Hadžići i Trnovo.

U izvještajima su uglavnom akcentirani problemi poslovanja, ostvareni gubici i dobici, kao i uticaj cijena komunalnih usluga na ostvaren finansijski rezultat i prijedlog ekonomskih cijena.

Kantonalna javna preduzeća su u 2017. godini ostvarila ukupne prihode u iznosu od 274.074.330 KM, ali su rashodi veći i iznose 284.244.523 KM.

Dobit u poslovanju ostvarilo je devet preduzeća: Sarajevogas, Toplane, Tržnice-pijace, Rad, Pokop, Vodostan Ilijaš, Komunalac Hadžići i JKP Trnovo u iznosu od 6.757.979 KM, a gubitak na kraju 2017. godine iznosi 16.928.172 KM.

Istaknuto je da su u strukturi formiranja ukupnih rashoda preduzeća dominantni  materijalni troškovi i usluge.

Ministar komunalne privrede i infrastrukture KS Srđan Mandić je u obraćanju zastupnicima i predstavnicima javnih i komunalnih preduzeća izrazio očekivanje da se u narednom mandatu svi ponašaju primjereno situaciji u kojoj se Kanton nalazi.

Za njega je, kaže, frustrirajuće zašto i kako je došlo do toga da je Sarajevo imalo redukcije vode, iako je riječ o gradu koji se nekada hvalio da je imao prvi i najveći vodovod.

Ocjenjuje da je rekonstrukcija vodovodne mreže u Sarajevu veliki projekt te da se na njemu dugo radilo, ali podvlači da značajan dio sredstava nije bio utrošen zbog tendera koji su 'padali'.

Najavio je da će 8. februara 2019. godine početi prvo otvaranje tendera, naglasivši da se ne bi smjelo desiti da se tenderi "obaraju" te da ISO kvalitet propisuje kriterije za tendere.

(Fena / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.