24.1.2019. 15:05
0
Sastanak delegacija BiH i Kosova: Spriječiti dalju štetu po domaće privrednike
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH organizovalo je danas sastanak delegacija BiH i Kosova na kojem se razgovaralo o odluci prištinskih vlasti o taksama od 100 posto na robu iz BiH.

Dvije strane su se usaglasile da su današnjim razgovorima, otvorena vrata daljem dijalogu te da u što kraćem periodu, nadležne institucije trebaju iznaći najbolja rješenja za postojeće prepreke u kretanju ljudi, roba i usluga.

Insistirajući na što hitnijem rješavanju problema, kako bi se spriječila dalja šteta po domaće privrednike, delegacija BiH je zatražila da se takse privremeno ukinu, a da se uporedo traži rješenje i za nesmetano kretanje ljudi i regulisanje viznog režima, a po ugledu na druge zemlje koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

Prištinska delegacija informisat će nadležne organe o inicijativi bh. strane, uz isticanje potrebe da se u što skorije vrijeme stvore uslovi za rješavanje pitanja priznavanje dokumenata i vizne liberalizacije između BiH i Kosova.

Sastanku su, pored zvaničnika Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstva trgovine i industrije Kosova prisustvovali i predstavnici CEFTA-e.

Predstavnica Ministarstva finansija Albanije, koja trenutno predsjedava CEFTA-om, Majlinda Hafizi, naglasila je važnost poštovanja CEFTA sporazuma u kontekstu daljih integracionih procesa, te izrazila uvjerenje da će se u ovom slučaju, u najskorije vrijeme, iznaći adekvatno rješenje u interesu obje strane, saopćeno je nakon sastanka iz ove institucije.

(NAP / Haris Ahbabović)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.