28.2.2019. 22:02
0
Ljuti Saudijci skidaju njemačke dijelove sa svojih aviona
Frustrirana njemačkom zabranom izvoza oružja Saudijskoj Arabiji, kompanija Erbas redizajniraće vojni transportni avion C295 koji pravi u Španiji.

Namjera im je da sa njega uklone njemačke komponente, rekao je Reutersu izvor iz Erbasa.

Izvršni direktor Airbusa Tom Enders rekao je početkom ovog mjeseca da kompanija razmišlja da napravi avion bez njemačkih dijelova zbog zabrane koja ne nailazi na odobravanje Velike Britanije, Francuske i Španije, piše Aljazeera

Njemačka je zabranu uvela u oktobru, nakon ubistva Jamala Khashoggija. Zbog toga je Saudijskoj Arabiji obustavila isporuku već odobrene pošiljke oružja.

Prema postojećim ugovorima, Berlin ima pravo zaustaviti prodaju oružja koje uključuje njemačke dijelove.

"Sada od aviona odvajamo njemačke dijelove", rekao je Reutersov izvor, koji je dodao da oni čine četiri odsto letjelice.

Airbus je primio 208 narudžbi za vojni transportni avion iz 28 zemalja, dok ih je trenutno operativnih 166.

Drugi izvor iz kompanije dodao je da je u toku procjena da li njemački dijelovi i na drugim Airbusovim avionima mogu biti zamijenjeni nekim drugim.

On je rekao da će biti teško, ali ne i nemoguće, redizajnirati multinacionalni lovac "Jurofajter Tajfun" u kojem je trećina dijelova porijeklom iz Njemačke.

Britanski "BAE Systems", koji ostvaruje 14 odsto godišnje zarade od prodaje "Tajfuna" i drugog oružja Saudijskoj Arabiji, prošle nedjelje je upozorio da bi njemačka zabrana izvoza oružja azijskoj kraljevini mogla pokvariti njegove finansijske rezultate.

Zbog odluke Berlina, Britanska vlada odgodila je finalizaciju ugovora sa Saudijskom Arabijom od deset milijardi funti za 48 novih aviona, prenose Nezavisne.


(Amila Alijagić)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.