9.10.2019. 20:45
0
Mercator neće biti 'razbijen' na više kompanija
Slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek sastao se u srijedu u Ljubljani s predstavnicima konzorcija slovenskih dobavljača Mercatora, predstavnicima Fortenova grupe i potpredsjednikom ruske Sberbanke Maksimom Poletajevim, kako bi se razjasnio položaj slovenskih dobavljača nakon vijesti u slovenskim medijima da Fortenova nakon prijenosa Mercatora sa "starog" Agrokora na Fortenovu namjerava "razbiti" Mercator na više dijelova, pri čemu bi navodno ljubljanska uprava izgubila kontrolu nad Mercatorovim tvrtkama-kćerima u Srbiji i BiH.

Kako su objavili slovenski mediji, Počivalšek je nakon sastanka izjavio da je od Fortenove i Poletajeva dobio jamstva da Mercator neće ni nakon uključenja u Fortenovu biti razbijen na više kompanija i da neće doći do financijskog iscrpljivanja najvećeg slovenskog trgovačkog lanca.

 Od Fortenove, Agrokora i Sberbanke očekujem da će u razmjerno kratkom roku biti pripremljen prijedlog sporazuma koji bi zaštitio slovenske dobavljače nakon prijenosa Mercatora na Fortenovu, kazao je novinarima Počivalšek nakon sastanka i dodao da su usklađivanja o takvom sporazumu već u tijeku.

 Počivalšek je rekao da je razbijanje Mercatora na više dijelova za Sloveniju neprihvatljivo i da je dobio jamstva kako će slovenskom trgovačkom lancu i ubuduće biti omogućeni uvjeti za razvoj i rast.

 Mercator je za Sloveniju s aspekta zapošljavanja, položaja njegovih dobavljača i zbog ostvarenih prihoda važna tvrtka i očekujemo da će slovenski dobavljači i u novoj grupi Fortenova imati ravnopravan status, kazao je slovenski ministar, dodavši da bi sjedište Mercatora i u novoj organizaciji Fortenove trebalo ostati u Ljubljani.

(Fena / Haris Ahbabović)

Mercator
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.