17.11.2019. 16:14
1
Zdravko Zečević kaže da "građani RS-a mogu da štede za dodatnu penziju", evo kada mogu početi isplate novca
FOTO: Source.ba / Arhiva
Vlada Republike Srpske (RS) će od naredne godine za zaposlene, čije se plate finansiraju iz entitetskog budžeta, mjesečno uplaćivati penzijski doprinos od 20 KM i za taj iznos neće se smanjivati, ni zarada, niti bilo koja do sada stečena prava zaposlenih, naglasili su iz Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda, koji je osnovan prije dvije godine u tom bh. entitetu.

Iz tog, za sada, jedinog dobrovoljnog penzijskog fonda u Bosni i Hercegovini su podsjetili i da svaki zaposleni ima mogućnost, a ne i obavezu, da jedan dio svoje bruto plate preusmjeri u istu svrhu, jer se poreske olakšice primjenjuju i za radnike.

-Ostaje mogućnost da svaki zaposleni, sam za sebe i potpuno dobrovoljno, jedan dio svoje bruto plate preusmjeri u istu svrhu, da bi raspolagao sa većim iznosom sredstava u budućnosti. Ovaj izdatak za poslodavca, a štednja za zaposlene, podrazumijeva ili dodatno izdvajanje iz budžeta, ili preusmjeravanje drugih stavki unutar istog budžeta, bez uticaja na dosadašnja prava zaposlenih – rekao je u razgovoru za Fenu Zdravko Zečević, direktor Odjeljenja za marketing Evropskog dobrovoljnog penzijskog fonda (EPF).

Podsjetio je da svi privatni poslodavci, zahvaljujući osnivanju EPF-a, već gotovo dvije godine imaju mogućnost da organizuju penzijske planove, odnosno da za svoje zaposlene na njihove lične račune u EPF-u uplaćuju penzijske doprinose i tako iskoriste propisane poreske olakšice namijenjene poslodavcima, u skladu s zakonima o doprinosima i o porezu na dohodak.

Ističe da zaposleni nisu primorani da budu dio penzijskog plana.

Ukoliko su članovi EPF-a, imaju individualni račun, bez obzira na promjenu radnog mjesta, odnosno poslodavca.

Kada stekne uslove za raspolaganje sredstvima, svaki pojedinac sam odlučuje na koji način će biti izvršena isplata, da li u jednokratnom iznosu u ili u vidu programirane isplate.

Zečević dodaje da isplate mogu početi s navršenih 58 godina, ili s napunjenih 53 godine života i najmanje 60 mjesečnih uplata.

Povlačenje novca mora da počne najkasnije s napunjenih 70 godina života.

(Fena / Haris Ahbabović)

PenzijaRS
1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.