22.2.2020. 16:10
0
Završeni Drugi sarajevski B2B susreti poduzetnica BiH i regiona
FOTO: Udruženje "Poduzetnice IN"
Žene upravljaju sa gotovo jednom trećinom aktivnih bosanskohercegovačkih kompanija, ne računajući poduzetnice i njihove obrte, što daje izuzetnu sliku značaja ”ženskog” biznisa i njegovog utjecaja na privredu Bosne i Hercegovine. Govoreći o ženama i ženskom poduzetništvu u hotelu Tarčin Forest Resort and Spa Sarajevo – Mgallery u periodu od 20. do 22. februara održani su Drugi sarajevski B2B susreti poduzetnica BiH i regiona, a u organizaciji bosanskohercegovačkog Udruženje za demokratiju, poduzetništvo i kulturu „Poduzetnice IN“.

Druge B2B susrete podržale su najveće regionalne organizacije čija djelatnost je promocija ženskog poduzetništva i žena u biznisu. Preko dvije stotine učesnica došlo je iz devet zemalja – Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Makedonije, Kosova, Turske, Holandije i Bosne i Hercegovine.

Prisutne je pozdravio predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić, koji je ujedno i ozvaničio otvaranje susreta, a susrete su podržali i Hamdo Ejubović, načelnik Općine Hadžići, a kako su istakle organizatorice – jedan od domaćina s obzirom na to da su se susreti održali upravo u općini koju vodi. Svoju podršku poduzetnicama i organizatoricama dala je Aida Obuća, premijerka Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, te Amir Zukić, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta, a kako su susreti regionalnog karaktera prisustvovale su i ambasadorica Republike Slovenije u BiH nj.e. Zorica Bukinac i Bernardica Periš, ministar savjetnik u veleposlanstvu Republike Hrvatske.

"Zaista je velika čast i zadovoljstvo što je veliki broj vladinih i nevladinih organizacija, kako lokalnih, tako i regionalnih prepoznalo potrebu za dodatnom podrškom poduzetnicama, njihov društveni i politički angažman za poduzetnice zaista je značajan i cijenimo što su i danas s nama", istakla je jedna od osnivačica udruženja, Ilma Softić, koja je uručula zahvalnice prisutnima.

Dobrodošlicu u ime organizatora, Udruženja „Poduzetnice IN“ poželjela je Adisa Tufo, predsjednica udruženjaAdisa Tufo.

"Moja očekivanja su u potpunosti ispunjena. Prezadovoljne smo odzivom, ali i činjenicom da su sve žene koje su željele doći i uspjele biti sa nama. Naročito mislim na veliku grupu žena koja je došla sa Kosova, one su do posljednjeg trena bile u neizvjesnosti glede dobivanje vize.

Učesnice iz devet zemalja koje su na različite načine bile dio Drugih sarajevskih B2B susreta, teme koje su otvorene i zaključci koji su donesene, pokazuju i dokazuju da ovo što radimo itekako ima smisla i da poduzetništvo, naročito među ženama, postajati sve popularnije. Na ovaj način se mijenja svijest i mijenjaju se percepcije. Sve će manje biti vrhunac uspjeha posao u javnom sektoru, a sve više u realnom.

Takav pristup će nas neminovno dovestii do rasta bruto nacionalnog dohotka, a umrežavanje do jačanja privrede i to veće konkurentnosti na globalnom tržištu", kazala je Tufo.

U fokusu je bila tema događaja: Poduzetništvo u BiH i regionu, mogućnosti za inovacije, rast, razvoj i umrežavanje. Obrađena je kroz dva panela i kroz pojedinačna izlaganja vrhunskih predavača. Bilo je i nekoliko poduzetničkih priča, ali i razgovora o velikoj važnosti interpersonalnih viještina, koje su često ključne u razvoju biznisa. 

Druge sarajevske B2B susrete poduzetnica BiH i regiona pratile su brojne priče o uspjehu i napretku, a s tim u vezi istovremeno je trajao poduzetnički sajam koji je  susretima dao jednu novu dimenziju i svim učesnicama otvorio nove vidike u poslovanju.

Ono što je posebno značajno za susrete su i podrška razvojnog programa Ujedinjenih nacija – UNDP-a, odnosno UN-ova globalna razvojna mreža, organizacija koja se zalaže za promjene i povezuje zemlje sa znanjem, iskustvom i resursima kako bi ljudima pomogli u izgradnji boljeg života. 

(Patria)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.