31.3.2020. 19:50
0
Čuvajte se phishing napada!
Različiti pokušaji prevara svakodnevna su pojava na Internetu.
Phishing napadi predstavljaju pokušaj iznuđivanja povjerljivih podataka od korisnika Interneta, kao što su korisnička imena, lozinke i podaci o karticama a s ciljem njihove zloupotrebe. To može biti putem lažnih e-mail-ova, SMS poruka, nagradnih igara na društvenim mrežama ili bilo kojeg drugog elektronskog kanala. 

Prije smo bili svjedoci organizovanja lažnih nagradnih igara na društvenim mrežama, a nedavno su građani dobili i SMS poruku koja je sadržavala maliciozni link, a prilikom čega je korišteno ime Raiffeisen banke. 

Postoji nekoliko načina prepoznavanja phishing poruke. Ovakve poruke veoma često sadrže gramatičke greške i izgledaju vrlo neprofesionalno. Prevaranti najčešće oponašaju poznate kompanije ili institucije koristeći njihov vizuelni identitet poput logotipa ili fonta ili krivotvoreći adresu pošiljatelja. Međutim, Raiffeisen banka nikada ne traži od klijenata lične podatke putem e-maila ili SMS-a, a sve informacije koje banka komunicira navedenim kanalima su informativnog karaktera.

Stoga sve klijente molimo da vode računa o zaštiti ličnih podataka kako bi se zaštitili od zloupotreba, te da ovakve poruke ignorišu i odmah izbrišu.
 
0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.