2.4.2020. 19:11
1
Više od 6,5 miliona Amerikanaca ostalo bez posla
6,6 miliona Amerikanaca podnijelo je zahtjev za podršku nezaposlenima, što je dvostruko više u odnosu na proteklu sedmicu, što govori o tome da poslodavci nastavljaju davati otkaze uposlenicima u ovoj svjetskoj supersili.

Prema podacima Odjela za rad, samo prošle sedmice u Americi je bez posla ostalo oko 3,3 miliona građana. Ekonomisti predviđaju da će taj broj do kraja aprila iznositi 20 miliona.

Stopa nezaposlenosti ovog mjeseca je dosegla 15%, znatno više od 10,8% koliko je iznosila u vrijeme teške recesije 1982. godine.

SAD su epicentar pandemije sa više od 190.000 zaraženih osoba.

Američki Kongres prošle sedmice je proširio prethodno odobreni vanredni paket podrške nezaposlenima u iznosu od 2,2 triliona dolara. Prema novom zakonu, svaki nezaposleni primat će 600 dolara sedmično pored iznosa koji dobija od svoje matične države. Tako će nezaposleni biti u stanju da pokriju troškove života, ali i povećaju kupovnu moć što će u konačnici pomoći ekonomiji.

I druge zemlje pogođene epidemijom otpuštaju radnike; u Španiji je primjerice bez posla ostalo 900.000 njenih građana.

(NAP / Euronews)

1
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.