22.4.2020. 15:40
0
U prvih 20 dana aprila čak 1.913 osoba u ZDK ostalo bez posla!
U prvih 20 dana ovog mjeseca 1.913 osoba u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) uputilo je zahtjev za novčanu naknadu za slučaj nezaposlenosti - potvrdio je Feni direktor Službe za zapošljavanje ZDK-a Anto Pešić.

Uglavnom se radi o osobama koje su ostale bez posla zbog pandemije koronavirusa.

-Nemamo podatke koliko je osoba zatražilo naknadu prošlog mjeseca, jer vanredno stanje nije trajalo cijeli ožujak. U evidenciji nezaposlenih, 20. travnja bilo je 56.492 ili 2.230 osoba više nego 31. ožujka ove godine. U tom je perodu 510 osoba izbrisano iz evidencije službe, od čega 424 zbog zaposlenja - napominje Pešić.

Biro od 26. ožujka, podsjeća Pešić, zvanično ne radi sa strankama, ali i dalje ima zahtjeva da se osobno prijave.

-Mi primamo i takve prijave, ali poznato je da osobe koje su već u evidenciji nezaposlenih te koje su se redovno prijavljivale, nemaju obavezu niti potrebu da se prijavljuju. Do daljnjeg im vrijedi i zdravstveno osiguranje, a neće biti brisani ni iz evidencije nezaposlenih dok je na snazi ovo stanje.

Svi ostali, koji imaju potrebu za bilo kakvom vrstom naših usluga, to mogu uraditi putem e-maila, faksom ili dobiti informacije putem telefona. Svi su im obrasci na web-stranici Službe pa nema potrebe da dolaze osobno u zgrade naših lokalnih biroa- napominje Pešić.

(Fena)

0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala source.ba. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal source.ba zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara source.ba nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.
 

Impressum
T:
M:
Marketing
T:
M:
Aplikacije
Mobilna aplikacija
Android aplikacija
Social

Copyright ©2009 - 2024, Source d.o.o.